11.1 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 0:52
No menu items!

Nori de praf deasupra Bucureștiului și altor zone din Muntenia. Ministerul Mediului: Vântul puternic ridică praful de pe câmpuri, nu are legătură cu Ucraina

spot_img

Vântul extrem de puternic din estul țării a dus, marți, la ridicarea unor adevărați nori de praf în multe zone din sudul Moldovei și Muntenia. Potrivit Ministerului Mediului, în perioada următoare, nu se preconizează o deplasare a norului poluant dinspre Ucraina spre teritoriul României.

Ministerul Mediului susține că norii de praf s-au format din cauza vântului puternic (este Cod galben), care transportă praful de pe câmp, pe fondul secetei prelungite.

”În acest context, în Municipiul Bucureşti şi în mai multe zone aflate sub avertizare s-a constatat fenomenul de resuspensie a particulelor de praf atmosferic depuse pe sol, în special PM10, care a fost antrenat de rafalele de vânt, determinând creşteri ale valorilor înregistrate de staţiile de monitorizare a calităţii aerului. În prezent, ultima medie orară a particulelor grosiere PM10 se situează în jurul valorii de 200 micrograme/mc, în aglomerarea Bucureşti”, a transmis ministerul.

Potrivit instituţiei, ”niciun alt indicator măsurat (monoxid de carbon, dioxid de sulf, dioxid de azot, ozon etc.) nu prezintă creşteri semnificative, nicăieri pe teritoriul României”.

”Modelările realizate de ANM arată foarte clar că, în perioada următoare, nu se preconizează o deplasare a norului poluant dinspre Ucraina spre teritoriul României. Orice potenţială creştere a emisiilor ar fi detectată imediat de staţiile#RNMCA, în special de cele din nordul şi estul ţării şi ar fi comunicată public de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului”, mai precizează sursa citată.

Acest fenomen al resuspensiei particulelor de praf în condiţii de vânt puternic şi pe fondul fenomenului de secetă pedologică extremă reprezintă, în schimb, un indicator important asupra modului în care sunt salubrizate străzile şi drumurile, al felului în care sunt protejate şantierele de construcţii, precum şi al numărului mare de terenuri neacoperite cu vegetaţie, în special în apropierea aglomerărilor urbane. Deşi, astfel de fenomene sunt rare, autorităţile publice locale trebuie să acorde o atenţie sporită asupra măsurilor ce le revin în planul de calitate a aerului, în special în ceea ce priveşte salubrizarea eficientă şi gestionarea suprafeţelor verzi, menționează Ministerul Mediului.

Datele furnizate de Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus arată că, în următoarele zile, deasupra României concentraţiile de monoxid de carbon nu vor avea valori ridicate anunţă, marţi, și Administraţia Naţională de Meteorologie. De asemenea, particulele în suspensi vor fi în limitele normale. La rândul lor, reprezentanţii DSU reclamă că mesajul despre prezenţa unui nor toxic este fake-news.

                                                                                                                    Adina Silav