16.5 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024 - 7:38
No menu items!

Noi măsuri sociale și economice: amânarea ratelor, suplimente la pensii și bani mai mulți pentru bugetari

spot_img

Coaliţia de guvernare a decis lansarea unui nou pachet de măsuri sociale şi economice de ”Sprijin pentru România”, în valoare de 1,1 miliarde euro. Între măsurile agreate se numără amânarea ratelor la bănci pentru o perioadă de 9 luni.

Liderii coaliţiei, reuniţi, luni, în şedinţă, au decis lansarea unui nou pachet de sprijin care cuprinde mai multe măsuri. 

Potrivit anunţurilor oficiale ale reprezentanţilor coaliţiei, măsurile agreate cuprind: 

  1. Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetăţenii şi companiile care se confruntă cu dificultăţi financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.
  2. Acordarea unui sfert din diferenţa de salariu în conformitate cu legea salarizării unitare cuvenită salariaţilor din sistemul public.
  3. Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toţi pensionarii cu pensii sub 2.000 de lei.

Măsurile vor fi aplicate la data de 1 iulie 2022. 

De asemenea, liderii coaliţiei au anunţat că Guvernul va lua măsuri pentru consolidarea fiscală şi respectarea angajamentelor privind deficitul public, astfel:

  1. Diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puţin 10%, cu excepţia celor cu investiţiile, salariile, pensiile şi asistenţa socială.
  2. Suspendarea angajărilor la stat începând cu 1 iulie.
  3. Creşterea colectării veniturilor la bugetului general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei.
  4. Accelerarea absorbţiei fondurilor europene din cadrul programelor operaţionale şi al PNRR. În acest sens, Coaliţia va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbţiei.

                                                                                                                    Adina Silav