5.5 C
București
vineri, 9 decembrie 2022 - 11:08
No menu items!

Noile cazuri de Ebola din Congo: același virus, însă diferit

spot_img

Virusul a creat un nou focar în Republica Democratică Congo, diferit în mod substanțial de cel din Africa de Vest.

ebola

Noile cazuri de Ebola din Republica Democratică Congo suscită temeri că virusul se va răspândi și mai mult în Africa, în zona centrală a continentului constatându-se deja o varietate de tipuri, informează BBC.

Râul Ebola este un mic șuvoi de apă, care trece prin pădurile din provincia Equateur din nord-vestul a Republicii Democratice Congo. În această regiune a fost detectată pentru prima dată, în 1976, această maladie mortală de către oamenii de știință belgieni, care au denumit-o după numele râului. Acum, virusul a revenit în provincia Equateur cu două cazuri confirmate de deces.

„Virusul Ebola circulă în special în această regiune și a declanșat, în trecut, câteva focare mai mari sau mai mici”, este de părere dr.Jonas Schmidt-Chanasit, șeful unității de diagnosticare virale de la Bernhard Nocht-Institute din Hamburg, citat de BBC. „Prin urmare, cel mai probabil, acest focar nu este asociat celui din Africa de Vest”, consideră expertul german.

Aproape 1.500 de oameni au murit până acum în Liberia, Sierra Leone, Guineea și Nigeria, în ceea ce a devenit cel mai periculos focar de Ebola din istorie. Însă virusul a creat un nou focar în Republica Democratică Congo, diferit în mod substanțial de cel din Africa de Vest.

„Rata cazurilor mortale este mult mai mică, comparativ cu Africa de Vest, fiind de circa 20 la sută”, spune Schmidt-Chansit. „Deci, ar putea fi posibil să fie vorba despre o tulpină diferită a virusului Ebola, mai puțin patogenă”, susține expertul german citat de BBC.

Unele tulpini de Ebola sunt inofensive pentru om și pot produce îmbolnăvirea doar la maimuțe. Așa-numitul virus Reston este o astfel de mutație a Ebola. Acesta a fost descoperit în China si Filipine. Tulpina de Ebola din focarul din Africa de Vest are o rată a cazurilor mortale de pâna la 90 la suta.

Cel mai nou focar de Ebola este al șaptelea înregistrat până în prezent în Congo

Felix Kabange Numbi, ministrul sănătății din Congo, a anunțat mai multe măsuri de combatere a epidemiei, enumerând ca principală prioritate echipamentele de protecție pentru personalul medical.

Republica Democratică Congo, o țară de mărimea Europei de Vest, măcinată de conflicte armate și de lupta continuă pentru resursele naturale, poate fi un loc în care o persoană suspectă de maladie să o împrăștie rapid, în condițiile unei infrastructuri puțin dezvoltate, fie că este vorba de drumuri sau de spitale, notează BBC.

Cu toate acestea, slaba dezvoltare nu alimentează boala, a subliniat Schmidt-Chanasit. Autoritățile au instituit carantina în jurul zonei afectate din Jera, provincia Équateur. „Sunt foarte bine pregătiți. Știu cum să izoleze pacienți”, a spus expertul german, care a precizat că focarul a apărut într-o zonă îndepărtată, la câteva sute de kilometri distanță de capitala Kinshasa.

C.A.