17.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024 - 22:34
No menu items!

Noi restricții generate de apariția tulpinii sud-africane. Rafila: Persoanele care vin din sudul Africii vor fi carantinate

spot_img

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila și secretarul de stat în cadrul MAI, Raed Arafat au declarat, sâmbătă, după întâlnirea de urgență convocată  la Guvern, în contextul apariției noii tulpini africane a coronavirusului, în cadrul conferinței de presă de la la Palatul Victoria, că CNSU a adoptat o hotărâre care limitează sau chiar interzice călătoriile spre și din zonele afectate de varianta Omicron. Călătorii care vin din zonele respective vor fi carantinați. Cazurile grave de infectare cu noua tulpină Omicron vor fi subiectul secvențierilor.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) s-a reunit, sâmbătă, în ședință, în contextul avertizărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind noua variantă africană de coronavirus, dar și măsurile dure cerute de Comisia Europeană statelor membre pentru a preveni îmbolnăvirile cu aceasta. 

România introduce noi restricţii după apariţia tulpinii africane COVID.

CNSU  decis instituirea carantinei de 14 zile pentru românii care vin din Africa de Sud, chiar dacă sunt vaccinați, din cauza riscului ridicat pe care îl prezintă noua variantă de coronavirus B11529/Omicron.

Toate persoanele care vin din aceste ţări au posibilitatea ieşirii din carantină după 10 zile, în baza unui test PCR.

„Având în vedere avertizările OMS și ale Comisiei Europene s-a făcut modificarea în următorul sens: Se modifică clasificarea țărilor în sensul introducerii țărilor Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud şi Zimbabwe în zona roșie începând cu data publicării acestei hotărâri, astăzi.

Se instituie măsura carantinei pentru 14 zile pentru persoanele care vin din aceste țări.

Carantina se va face la domiciliu sau la locația declarată, dacă există posibilitatea delimitării față de ceilalți membrii ai familiei sau față de cei cu care locuiesc, sau  în spații special destinate, puse la dispoziție de autoritățile administrației publice locale, conform prevederilor legale în vigoare.

Pentru toate persoanele care vin din aceste zone se instituite obligativitatea testării RT PCR la sosirea în România precum și în a opta zi de la sosire, iar în cazul unui test negativ, aceștia pot ieși din carantină în ziua a zecea„, a declarat Raed Arafat.

„Având în vedere aceste alerte, în mod normal și România, s-a adaptat măsurilor și în momentul de față a fost adoptată o hotărâre a CNSU care aliniază România la măsurile luate în mai multe state europene.

Persoanele care vin din această zonă vor fi carantinate pentru 14 zile. Pot ieşi din carantină după 10 zile în baza unui test negativ”, a anunţat ministrul Sănătăţii.

Alexandru Rafila a precizat că vaccinarea este în continuare soluția oportună şi că se vor face secvenţieri pentru cazurile grave COVID-19.

”În continuare, vaccinarea este soluția care se consideră oportună.

Virusul are mutații majore și urmează să vedem dacă în viitor eficacitatea vaccinului se păstrează.

Ne pregătim să vedem ce se va întâmpla în perioada următoare. Nu putem exclude în niciun fel apariția de noi cazuri, apariția acestei noi tulpini.

Cazurile grave care sunt internate vor fi subiectul unor secvențieri, să vedem dacă sunt corelații epidemiologice și dacă acest tulpini sunt prezente și în România”, a declarat ministrul Sănătății, doctorul Alexandru Rafila.

Avem date că această tulpină se transmite mai ușor. În trei săptămâni probabil vor apărea primele studii care spun dacă vaccinarea sau trecerea prin boală sunt afectate de această variantă”, a mai spus Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a mai făcut câteva precizări cu privire la certificatul verde și a menționat că nu intră în discuție disponibilizarea cadrelor medicale nevaccinate și în general, a angajaților nevaccinați și că se va încerca găsirea unui cadru legal pentru renunțarea la certifictat, abia după o scădere pe o perioadă mai lungă, a numărului de infectări.

”Discuția s-a concentrat și asupra discuției certificatului verde.

Vom încerca să găsim o soluție legislativă care să stabilească un cadru pentru toată lumea pentru certificatul verde.

Vom încerca să găsim un cadru legal și renunțarea la acesta, pentru cei trecuți prin boală su vaccinați va fi făcută atunci când există o scădere a ratei de infectare, timp de mai multe săptămâni consecutive”, a mai precizat ministrul Sănătății.

Alte țări africane vizate de deciziile de sâmbătă ale CNSU sunt: Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia și Zimbabwe care, de asemenea, vor intra în zona roșie.

Hotărârea poate fi consultată AICI