-0.1 C
București
marți, 18 ianuarie 2022 - 10:23
No menu items!

Noi reguli în România. Perioada de carantină se reduce la 5 zile pentru vaccinați și 10 pentru nevaccinați. Stau în carantină și contacții vaccinați

spot_img

Persoanele vaccinate care sunt contacți direcți ai unor pacienți COVID-19 vor sta în carantină 5 zile, iar cele nevaccinate 10 zile, potrivit unei hotărâri aprobate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Până acum, românii vaccinați nu stăteau în carantină dacă erau contacți ai unor persoane infectate cu COVID-19.

„Introducerea măsurii carantinei cu privire la contacții direcți ai persoanelor confirmate pentru infecția cu virusul Sars-Cov-2, cu duratele prevăzute anterior. Deci aceeași regulă va fi: dacă este persoană vaccinată sau trecută prin boală atunci are perioada de carantină de 5 zile, dacă persoana nu este vaccinată are perioadă de carantină de 10 zile”, a declarat Raed Arafat, șeful DSU.

Șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat că măsura de reducere a perioadei se aplică și celor care au primit deja decizia de a intra în carantină.

“Carantinarea se aplică persoanelor sănătoase care fie sunt contact direct, fie sosesc din zona roșie”, a precizat șefa INSP, Adriana Pistol.

Ea a precizat că în cazul persoanelor bolnave va exista o perioadă de izolare de 7 zile.

Principalele puncte ale hotărârii CNSU:

  1. Reducerea perioadei de carantină de la 14 la 5 zile pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile;
  2. Reducerea perioadei de carantină de la 14 la 10 zile pentru persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală în ultimele 180 de zile;
  3. Introducerea măsurii carantinei cu privire la contacții direcți ai persoanelor confirmate pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 cu duratele de 5 zile pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile, respectiv 10 zile pentru persoanele nevaccinate și care nu au trecut prin boală în ultimele 180 de zile.

  4. Introducerea excepției de la carantină pentru personalul navigant maritim român și personalul care lucrează pe platformele fixe și mobile de extracție petrol și gaze in zona exclusiva economică a României

Pentru UE, Spațiul Economic European sau Elveția, cei care vin din zona verde sau galbenă sunt scutiți de carantină dacă au schemă completă de vaccinare, au trecut prin boală în ultimele 180 de zile sau au un test PCR făcut cu cel mult 72 de ore înainte. Pentru cei din zona roșie, este valabil doar vaccinul sau trecerea prin boală.

De asemenea, sunt scutiți de carantină cei care au test negativ și stau mai puțin de 3 zile pe teritoriul României.

Copiii sub 12 ani nu au niciun fel de restricții, iar cei cu vârste între 12 și 16 ani trebuie să aibă test PCR negativ.

De asemenea, carantina nu se aplică mai multor categorii de angajați.

Pentru cei care vin din afara UE, sunt scutiți de carantină cei care au schemă completă de vaccinare sau au trecut prin boală în ultimele 180 de zile și care au un test PCR făcut cu cel mult 48 de ore înainte.

Decizia va fi publicată vineri în Monitorul Oficial și se aplică de sâmbătă.

                                                                                                                    Adina Silav