3.5 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 23:39
No menu items!

Noi proteste la Oltchim. Angajații au blocat DN67 UPDATE

spot_img

Noi proteste la Oltchim
foto: cronicaromana.ro

Peste 300 de angajați ai combinatului Oltchim din Râmnicu Vâlcea protestează, luni, în faţa sediului unităţii. Liderii sindicali spun că oamenii sunt revoltaţi de intenţia administratorului judiciar de a disponibiliza aproximativ 1.000 de salariați ai societăţii.

Potrivit reprezentanţilor Sindicatului Liber Oltchim, decizia de disponibilizare ar fi ilegală.”Noi am înţeles că peste 1.000 de angajaţi vor rămâne fără loc de muncă în perioada următoare: de astăzi sau de la 15 aprilie. Noi nu am fost anuntaţi încă oficial. Decizia este însă ilegală, deoarece nu a fost elaborat şi aprobat planul de reorganizare, iar decizia de disponibilizare nu a fost discutată cu sindicatele”, a declarat, luni, liderul Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, administratorul judiciar a anunţat că, la disponibilizări, vor fi acordate trei salarii compensatorii, deoarece nu sunt fonduri.

Angajaţii Oltchim au protestat şi săptămâna trecută, când au blocat traficul pe DN 64.

Comisia Europeană a emis un aviz negativ pentru un ajutor de stat la Oltchim, deoarece compania a mai beneficiat de un astfel de sprijin, iar Guvernul nu a primit nicio intenţie de cumpărare, astfel că singura soluţie este restructurarea cu disponibilizări, a anunţat, vineri, premierul Victor Ponta. El a precizat că statul încearcă să atragă finanţare de la bănci şi traderi pentru activele funcţionale ale Oltchim.

Angajaţii Oltchim au primit, vineri, 45% din lichidarea pe februarie.

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în insolvenţă, cererea de declanşare a acestei proceduri fiind aprobată pe 30 ianuarie de magistrații Tribunalului Vâlcea.

UPDATE

Aproximativ 400 de salariaţi ai combinatului Oltchim au plecat în marş spre zona de nord a municipiului Râmnicu Vâlcea, cu intenţia de a bloca DN 67, la ieşirea din oraş spre Horezu. Protestatarii sunt însoţiţi de jandarmi şi de poliţişti de la Rutieră, iar potrivit acestora coloanele de manifestanţi se întind pe o distanţă de aproximativ doi kilometri.

Angajaţii Oltchim cer demisia administratorului judiciar Gheorghe Piperea, pe care îl acuză că “a preluat societatea cu gândul falimentului, nu al insolvenţei.” “Am înţeles că se va anunţa astăzi că 1.000-1.200 de salariaţi din cei peste 3.300 vor fi disponibilizaţi, cu câte trei salarii compensatorii. Prima problemă este că, potivit contractului colectiv de muncă, la disponibilizare, în funcţie de vechime, salariaţii trebuie să primească între 6 şi 18 salarii medii, salariul mediu fiind de 2.900 de lei. Altă problemă este că această decizie este ilegală. Cerem demisia acestui administrator judiciar, care a venit la Oltchim cu gândul falimentului, nu cu cel al insolvenţei şi al salvării combinatului”, a declarat unul dintre protestatari.

Oamenii intenționează ca marţi să vină în Capitală, pentru a protesta în fața Guvernului.

UPDATE

Aproximativ 400 de angajați ai Oltchim au blocat DN 67 Râmnicu Vâlcea – Horezu – Târgu Jiu şi traversează şoseaua în mod repetat, pe o trecere de pietoni, traficul rutier fiind deviat pe rute ocolitoare. Oamenii suflă în vuvuzele şi scandează “Demisia”, cerând ca premierul Victor Ponta să vină în combinat pentru a dezamorsa conflictul.

UPDATE

Protestatarii de la Oltchim au deblocat DN 67 după aproximativ o oră şi au plecat în marş spre DN 64, scandând “Jos Guvernul Ponta!” şi “Vrem să muncim”, iar la ora transmiterii acestei ştiri traficul în zonă este blocat şi deviat pe rute ocolitoare.

Oamenii scandează “Jos Guvernul Ponta!”, “Jos mincinoşii!”, “Vrem salarii!” şi “Vrem să muncim!”, ei suflând, de asemenea, în vuvuzele.

Raluca Dan