0.2 C
București
joi, 9 decembrie 2021 - 7:31
No menu items!

Noi proteste în centrul Kievului, după violenţele de sâmbătă

spot_img

ukraine-protest

Zeci de mii de manifestanţi proeuropeni au ieşit din nou să mărşăluiască, duminică, în centrul Kievului şi s-au îndreptat spre Piaţa Independenţei, în pofida interdicţiei autorităţilor.

După ce s-au reunit în apropierea unui parc din centrul oraşului, manifestanţii s-au îndreptat în coloană către centru, arborând drapele ucrainene şi europene şi scandând sloganuri ostile preşedintelui Viktor Ianukovici.

ukraine_european_union

Protestele de duminică survin incidentelor violente de sâmbătă dimineaţă, când aproximativ 1.000 de manifestanţi care rămăseseră în stradă de vineri seara, au fost dispersaţi cu brutalitate de forţele de ordine. “Manifestanţii au fost dispersaţi cu brutalitate, zeci de persoane fiind rănite, iar alte zeci fiind reţinute”, a declarat deputatul Andrei Şevcenko. “Ucraina nu s-a mai confruntat cu o asemenea situaţie”, a adăugat el.

Site-ul de ştiri al opoziţiei Ukranskaia Pravda a difuzat imagini care arată manifestanţi având sânge pe feţe. De asemenea, înregistrări video surprind intervenţia brutală a forţelor de ordine.

Liderii opoziţiei ucrainene au cerut vineri seară demisia preşedintelui Viktor Ianukovici după refuzul acestuia de semnare a acordului de asociere cu Uniunea Europeană. “Cerem demisia preşedintelui Ianukovici”, au declarat principalii lideri ai opoziţiei într-o rezoluţie citită vineri seară în faţa celor aproximativ 10.000 de manifestanţi adunaţi în Piaţa Independenţei din Kiev.

“Cerem iniţierea procedurii de demitere a preşedintelui de către Parlament şi organizarea alegerilor prezidenţiale înainte de anul 2015”, a declarat Arseni Iaţeniuk, un apropiat al Iuliei Timoşenko.

“Sabotarea semnării acordului de asociere este un act de trădare”, a spus, la rândul său, Vitali Kliţciko, fost campion la box şi liderul partidului Udar.

Preşedintele Viktor Ianukovici a renunţat, săptămâna trecută, la negocierile Ucrainei în vederea semnării acordului de asociere cu UE.

Sîmbătă, Ianukovici a condamnat folosirea forţei împotriva manifestanţilor opoziţiei, adunaţi în centrul Kievului.

“Sunt profund indignat de evenimentele care au avut loc în cursul nopţii (de vineri spre sâmbătă), în Piaţa Independenţei” din Kiev, a declarat Ianukovici, citat într-un comunicat, publicat sâmbătă seara.

“Condamn acţiunile care au dus la confruntare şi la suferinţele oamenilor”, a adăugat el, afirmând că cei care au recurs la forţă vor fi pedepsiţi.

R.D.