7.8 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 1:07

Noi CONFRUNTĂRI între armată şi separatişti la Slaviansk

spot_img

Slaviansk, bastion al rebelilor din estul Ucrainei de mai multe luni, este încercuit de trupele guvernamentale ucrainene

 ucraina1

Forţele ucrainene şi-au intensificat marţi ofensiva împotriva separatiştilor în zona bastionului prorus Slaviansk, în est, unde au loc tiruri susţinute, a anunţat ministrul ucrainean de Interne.

Mai multe coloane de tancuri și vehicule blindate încearcă să avanseze pentru a intra în oraș, pe fondul unui schimb intens de focuri între forțele guvernamentale și insurgenții proruși, relatează EFE și AFP.

La Lugansk, unde luni au avut loc confruntări puternice, grănicerii au anunţat că situaţia era calmă, dar că insurgenţii continuau să îi încercuiască, alimentând temeri cu privire la un nou asalt.

„Faza activă a operațiunii antiteroriste este în curs de desfășurare în jurul Slavianskului”, a scris pe contul său de Facebook ministrul ucrainean de interne Arsen Avakov, îndemnând „populația pașnică din Slaviansk, Kramatorsk, Krasnîi Liman” să stea în casă și să nu se apropie de locurile unde sunt concentrați teroriștii, pentru a evita orice risc.

Avakov a precizat că „schimburi de focuri intense” au avut loc în satul Semionovka, la periferia Slavianskului, în urma unui atac cu lansatoare de rachete al teroriştilor asupra unor tancuri aparţinând armatei ucrainene. El a anunţat că forţele ucrainene au distrus baraje aparţinând insurgenţilor.

Pe de altă parte, rebeli proruși, citați de RIA Novosti, au anunțat că Garda Națională (forța armată subordonată Kievului) a început să se retragă de lângă Krasnâi Liman. Aceștia mai spun că armata ucraineană a utilizat avioane Su-25 și elicoptere militare la Semionovka.

Orașul Slaviansk a fost încercuit

Mai multe agenții de presă ruse au informat că armata ucraineană a început asaltul orașului, unde încearcă să pătrundă coloane de tancuri.

„Marți dimineață, în jurul orei 05:00, trupele guvernamentale au lansat tiruri de artilerie împotriva Slavianskului, iar apoi au început lupte la mai multe puncte de control de la periferie”, au declarat surse de la așa-numitul comandament al rebelilor.

Slaviansk, bastion al rebelilor din estul Ucrainei de mai multe luni, este încercuit de trupele guvernamentale ucrainene.

În regiunea vecină Lugansk, unde luni s-au dat lupte grele, grănicerii ucraineni au indicat că situația rămâne calmă, dar că insurgenții au încercuit locul unde este dislocată unitatea lor, ceea ce provoacă temeri privind un nou asalt.

O explozie a avariat, luni, sediul Administraţiei regionale de la Lugansk, cartierul general al separatiştilor, care au numărat patru morţi şi au acuzat tiruri dintr-un avion de vânătoare ucrainean. Kievul a afirmat că insurgenţii au provocat explozia, manipulând explozivi.

C.A.