4 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 4:14
No menu items!

Noi șefi la Parchetul General și DNA

spot_img

Ministrul Justiției, Mona Pivniceru, a anunțat, joi, candidații pentru Parchetul General și Direcția Națională Anticorupție, după încheierea procedurilor de examinare a cererilor în funcție de criteriile de compatibilitate și integritate.

Așa cum Sursa Zilei anunța încă din 31 octombrie, pentru Parchetul General, ministrul l-a propus pe procurorul Tiberiu Nițu, fost adjunct al procurorului general, persoană contestată care a avut pe mână dosarele Revoluţiei, iar la DNA pe Ioan Irimie. Consiliul Superior al magistraturii urmează să examineze propunerile.

Tiberiu Nițu a primit 8000 mp de teren în calitate de participant la Revoluție, cu toate că pe acea vreme, el era militar în termen în trupele  Ministerului de Interne și a luptat în zona Televiziunii.

Mandatul fostului procuror general Laura Codruţa Kovesi s-a terminat la începutul lunii octombrie în vreme ce mandatul lui Daniel Morar fusese deja prelungit de două ori.

Potrivit regulamentului de numire a procurorilor şefi, CSM are termen 60 de zile până la emiterea unui aviz (consultativ) la propunerea înaintată de ministrul Justiţiei, decizia finală urmând a fi luată de preşedintele României.

Pentru funcţia de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) s-au înscris magistratul militar Gheorghe Cornescu, Elena Hach, Gheorghe Moţa, Tiberiu Niţu, fost prim-adjunct al procurorului general al României Codruţa Kovesi, Constantin Sima, Viorica Stoica. Sima şi Stoica s-au înscris şi pentru funcţia de procuror-şef al DNA.

Pentru şefia DNA s-au înscris: Claudiu Dumitrescu, detaşat în funcţia de şef al Departamentul de Luptă Anti-Fraudă (DLAF), Codruţa Kovesi, detaşată la Ministerul Afacerilor de Externe (MAE),Vasile Ioniţă, Ioan Irimie şi Paula Tănase.