7.8 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 23:30

Noi șefi la Consiliul Superior al Magistraturii din 4 ianuarie

spot_img

Noi șefi la Consiliul Superior al Magistraturii din 4 ianuarie

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se va reuni pe 4 ianuarie pentru a alege noul preşedinte şi noul vicepreşedinte, care vor conduce Consiliul în anul 2013.

Mandatul actualei conduceri CSM – Alina Ghica, preşedinte, şi Oana Schmidt-Hăineală, vicepreşedinte – expiră pe 6 ianuarie. Până acum, nu şi-a anunţat nimeni oficial candidatura pentru cele două posturi de conducere din CSM, însă membrii Consiliului îşi pot depune candidaturile chiar şi în timpul şedinţei de vinerea viitoare.

Potrivit site-ului CSM, pe ordinea de zi a şedinţei plenului din 4 ianuarie se află atât alegerea noii conduceri, cât şi prezentarea raportului de activitate al Consiliului pe anul 2012.

CSM are în componenţa sa 19 membri: nouă judecători şi cinci procurori aleşi de magistraţi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor şi validaţi de Senat, doi reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat şi trei membri de drept – ministrul Justiţiei, preşedintele Curții Supreme şi procurorul general al României. Mandatul membrilor aleşi este de şase ani, fără posibilitatea reînvestirii.

Potrivit Constituţiei şi Legii CSM, Consiliul este condus de un preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, care fac parte din secţii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.

Preşedintele şi vicepreşedintele CSM sunt aleşi dintre cei 14 membri desemnați de magistrați. Nu pot candida la funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte membrii de drept ai Consiliului.

Conducerea CSM este aleasă prin votul membrilor plenului, iar dacă preşedintele este judecător, vicepreşedintele trebuie să fie procuror şi invers.

R.D.