16.6 C
București
duminică, 1 octombrie 2023 - 8:52
No menu items!

NOBEL 2014: Patrick Modiano – premiul pentru literatură

spot_img

Scriitorul Patrick Modiano a primit, joi, premiul Nobel pentru literatură pe 2014

patrick modiano

Scriitorul francez Patrick Modiano a fost recompensat, joi, cu premiul Nobel pentru literatură pe 2014, pentru „arta memoriilor, prin care a evocat cele mai greu de înţeles destine umane şi a dezvăluit universul ţărilor aflate sub ocupaţie”, a anunţat, joi, Comitetul Nobel din cadrul Academiei regale de ştiinţe din Suedia, potrivit site-ului oficial al acestor distincţii.

Sezonul Nobel din 2014 a debutat luni, când cercetătorii John O’Keefe, May-Britt Moser şi Edvard I. Moser au fost recompensaţi cu premiul Nobel pentru medicină pe 2014, pentru “cercetări asupra celulelor care constituie un sistem de poziţionare în creier”.

De asemenea, marți, cercetătorii japonezi Isamu Akasaki, Hiroshi Amano şi Shuji Nakamura au fost recompensați, marţi, cu premiul Nobel pentru fizică pe 2014, pentru inventarea diodelor electroluminiscente.

Miercuri, premiul Nobel pentru chimie a fost decernat cercetătorilor americani Eric Betzig şi William E. Moerner şi cercetătorului german de origine română Stefan W. Hell, pentru dezvoltarea microscopiei cu fluorescenţă de super-rezoluţie.

Câştigătorul premiului Nobel pentru pace – singurul atribuit de Norvegia, conform dorinţei exprimate de fondatorul prestigioaselor distincţii, Alfred Nobel – va fi anunţat vineri. Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 13 octombrie.

Laureaţii vor primi câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 880.000 de euro), care poate fi împărţit între cel mult trei câştigători pe fiecare categorie. Ei îşi vor primi premiile Nobel în timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm şi la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului premiilor, Alfred Nobel, decedat în 1896.

D.M.