15 C
București
duminică, 19 mai 2024 - 1:52
No menu items!

NOBEL 2014: Jean Tirole – premiul pentru Economie

spot_img

Odată cu atribuirea premiului pentru Economie se încheie sezonul 2014 al Premiilor Nobel

jean-tirole

Profesorul francez Jean Tirole a fost recompensat, luni, cu premiul Nobel pentru Economie pe anul 2014, a anunțat luni, la Stockholm, Comitetul Nobel.

Jean Tirole, profesor la Universitate din Toulouse, este al treilea francez recompensat cu Premiul Nobel pentru Economie după Gérard Debreu în 1983 și Maurice Allais în 1988.

Jean Tirole a clarificat modul în care înțelegem și reglementăm industriile dominate de câteva mari firme„, a precizat Comitetul Nobel. „Analiza sa cu privire la firmele cu o putere mare de piață oferă un răspuns la o serie de întrebări importante de genul cum ar trebui să acționeze guvernele în relațiile lor cu fuziunile și cartelurile și de asemenea cum ar trebui reglementare monopolurile„, a adăugat Comitetul Nobel.

Odată cu atribuirea premiului pentru Economie se încheie sezonul 2014 al Premiilor Nobel.

Sezonul Nobel din 2014 a debutat pe 6 octombrie, când cercetătorii John O’Keefe, May-Britt Moser şi Edvard I. Moser au fost recompensaţi cu premiul Nobel pentru medicină pe 2014, pentru “cercetări asupra celulelor care constituie un sistem de poziţionare în creier”.

De asemenea, pe 7 octombrie, cercetătorii japonezi Isamu Akasaki, Hiroshi Amano şi Shuji Nakamura au fost recompensați, marţi, cu premiul Nobel pentru fizică pe 2014, pentru inventarea diodelor electroluminiscente.

Pe 8 octombrie, premiul Nobel pentru chimie a fost decernat cercetătorilor americani Eric Betzig şi William E. Moerner şi cercetătorului german de origine română Stefan W. Hell, pentru dezvoltarea microscopiei cu fluorescenţă de super-rezoluţie.

Totodată, pe 9 octombrie, scriitorul francez Patrick Modiano a fost recompensat cu premiul Nobel pentru literatură pe 2014, pentru “arta memoriilor, prin care a evocat cele mai greu de înţeles destine umane şi a dezvăluit universul ţărilor aflate sub ocupaţie”.

Tânăra pakistaneză Malala Yousafzai și indianul Kailash Satyarthi au fost recompensați, pe 10 octombrie, cu premiul Nobel pentru Pace pe anul 2014,

Laureaţii vor primi câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 880.000 de euro), care poate fi împărţit între cel mult trei câştigători pe fiecare categorie. Ei îşi vor primi premiile Nobel în timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm şi la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului premiilor, Alfred Nobel, decedat în 1896.

Premiul Nobel pentru Economie este finanțat de Banca Centrala a Suediei, spre deosebire de celelalte premii, care sunt finanțate de Fundația Nobel.

D.M.