6.9 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 11:04

NIVEL MAXIM de alertă în Nordul Franței. Atacatorii de la Charlie Hebdo, căutaţi la 60 de kilometri de Paris

spot_img

Cei doi suspecți înarmați ar fi fost reperați în Aisne, în nordul Franţei

 

jandarmerie_franta

Poliţia franceză și Jandarmeria îi caută pe autorii atacului de la Charlie Hebdo, Cherif şi Said Kouachi. Doi suspecţi înarmaţi au fost reperaţi în Aisne, în nordul Franţei, afirmă Le Parisien, în ediţia electronică.

Autorităţile franceze au instituit nivelul maxim de alertă în zona din nordul Franţei unde s-ar afla autorii atacului terorist. Presa franceză informează că zona de căutare este în jurul localităţii Crépy-en-Valois, la aproximativ 60 de kilometri la nord-est de Paris, contrazicând astfel sursele care afirmau că suspecţii s-au baricadat într-o casă.

Forţele de ordine au fost mobilizate masiv în regiunea Picardie, unde au loc percheziţii în mai multe localităţi, scrie Le Parisien.

Conform Le Figaro, zona de căutare este în jurul localităţii Crépy-en-Valois.

Iniţial, surse citate de France3 afirmau că suspecţii s-au baricadat într-o casă din Crépy-en-Valois, dar extinderea zonei de căutare contrazice aceste informaţii.

Două elicoptere Puma pentru transportul trupelor survolează în prezent localitatea Crepy-en-Valois, din departamentul Oise, după ce suspecţii în cazul atentatului de la redacţia Charlie Hebdo au fost reperaţi la Villers-Cotterêts în cursul dimineţii.

Mai multe autovehicule ale jandarmeriei au fost de asemenea observate pe străzile din localitate.

Potrivit postului France 3 citat de Le Figaro, cei doi suspecţi s-ar fi baricadat într-o casă din Crepy-en-Valois.

Prefectura departamentului Oise a confirmat că o operaţiune de urmărire este în curs în localitate.

Două drapele jihadiste şi aproximativ zece cocteiluri Molotov au fost găsite de anchetatori în maşina abandonată la Paris, miercuri, de autorii atacului de la redacţia săptămânalului Charlie Hebdo, care s-a soldat cu 12 morţi, au anunţat joi surse apropiate dosarului.

„Acest lucru demonstrează pe de o parte radicalizarea lor islamistă şi că pregătiseră probabil alte acţiuni cu aceste cocteiluri Molotov”, a declarat sursa citată.

La scurt timp după ce au fugit de la locul atentatului, atacatorii şi-au abandonat maşina în nord-estul Parisului, după ce au lovit un automobilist.

Potrivit Le Parisien, doi bărbaţi au fost reperaţi în cursul dimineţii pe RN 2 la Villers-Cotterêts (Aisne). Cei doi suspecţi circulau într-o maşină Renault Clio albă, cu plăcuţe de înmatriculare ascunse. Cei doi bărbaţi purtau cagule şi erau puternic înarmaţi.

Suspecţii se îndreptau înspre Paris şi corespund semnalmentelor celor doi fraţi căutaţi de poliţie pentru atacul asupra săptămânalului francez. Arme cu ţevi lungi erau vizibile în spatele maşinii.

Administratorul unei benzinării “i-a recunoscut oficial pe cei doi bărbaţi suspectaţi că au participat la atentatul de la Charlie Hebdo”, a explicat o sursă apropiată anchetei, în timp ce Le Point scrie că suspecţii ar fi încercat să jefuiască benzinăria. „Cei doi bărbaţi poartă cagule şi par a avea arme Kalaşnikov şi lansatoare de rachete”, a confirmat o altă sursă.

Martorii oculari scriu pe Twitter că numeroase forţe ale jandarmeriei se află în apropiere de Vauciennes, unde circulaţia a fost oprită.

Parisul s-a confruntat miercuri cu cel mai sângeros atac comis în Franţa de un secol, respectiv un masacru cu arme Kalaşnikov în plină şedinţă de redacţie la publicaţia Charlie Hebdo. Autorii atacului au fost identificaţi drept fraţii Cherif şi Said Kouachi, cunoscuţi de serviciile franceze antiterorism.