10 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 7:14

Ninsori şi viscol în aproape toată ţara. Drumuri închise şi trenuri anulate

spot_img

20 de localităţi din 12 judeţe sunt afectate de ninsoare şi viscol

zapada viscolita

Meteorologii au emis o nouă avertizare Cod portocaliu, valabilă pentru judeţele Buzău, Vrancea, Brăila, Tulcea, Ialomiţa, Galaţi, Vaslui, Bacău şi Prahova, în timp ce avertizarea Cod galben a fost restrânsă la 15 judeţe din jumătatea estică şi nordul ţării, până luni la ora 18.00. Autostrada Soarelui (A2) pe tronsonul Bucureşti – Feteşti şi 23 de drumuri din 11 judeţe sunt închise din cauza ninsorii şi a viscolului. În judeţele Buzău, Brăila şi Vrancea circulaţia este oprită pe toate drumurile naţionale, a anunţat Centrul Infotrafic din Poliţia Română. Douăzeci de localităţi din 12 judeţe sunt afectate de ninsoare şi viscol.

UPDATE 12:24 – Cod portocaliu de viscol în judeţul Constanţa

Judeţul Constanţa este luni, până la ora 14.00, sub avertizare Cod portocaliu de viscol, viteza vântului depăşind la rafală 70 de kilometri pe oră, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie. “Se vor semnala intensificări ale vântului care vor depăşi la rafală 70 km/h, izolat ninsori viscolite”, se arată în avertizare.

UPDATE 12:07 – MAI: 20 de localităţi din 12 judeţe sunt afectate de ninsoare şi viscol

Douăzeci de localităţi din 12 judeţe sunt afectate de ninsoare şi viscol, în unele zone fiind şi probleme legate de alimentarea cu apă şi cu energie electrică, a anunţat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog.

În ultimele 24 de ore, peste 15.700 de pompieri, jandarmi, polițiști și alți angajați ai autorităților locale au intervenit cu 868 de mijloace tehnice pentru limitarea efectelor fenomenelor meteo în municipiul București și în cele 35 de județe care s-au aflat sub avertizări de cod galben și portocaliu.

În această dimineață, Administrația Națională de Meteorologie a actualizat avertizarea meteorologică: până astăzi la ora 18.00, 6 județe sunt sub avertizare de Cod Portocaliu, iar alte 16 județe și Municipiul București sunt sub avertizare de Cod Galben de ninsori, viscol și polei.

Totodată, a fost instituit Cod Roșu de viscol și ninsori pentru județele Brăila, Buzău și Vrancea, până astăzi la ora 13.00.

Sub Cod portocaliu de ninsori, viscol și polei sunt județele Ialomița, Galați, Vaslui, Bacău, zona montană a județului Prahova și județul Tulcea.

În condițiile deosebite de vreme severă, care s-au instituit începând de azi-noapte, din dispoziția domnului viceprim-ministru pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, la acest moment, intervin în teren peste 16.200 de pompieri, jandarmi, polițiști și alți angajați ai autorităților locale.

Aceste forțe au la dispoziție 832 de mijloace tehnice care sunt asigurate de către Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Transporturilor, Consiliile Locale și Județene, precum și de serviciile voluntare pentru situații de urgență.

Misiunea prioritară a forțelor MAI este de a preveni apariția unor situații de urgență care să pună în pericol viața oamenilor.

De la începutul ninsorilor și a viscolului nu au fost înregistrate persoane decedate sau dispărute din cauza vremii severe.

Pentru protejarea vieții oamenilor, în conformitate cu dispozițiile transmise în cadrul Comitetului pentru Situații Speciale de Urgență, convocat ieri la sediul Ministerului Afacerilor Interne, Poliția Română a dispus în cursul nopții trecute și în această dimineață, închiderea sau restricționarea circulației rutiere pe mai multe segmente de drum unde circulația  nu se mai putea desfășura în condiții de siguranță.

Astfel, în această noapte, din cauza viscolului puternic, începând cu ora 02.45, circulația a fost închisă pe un segment de 9 km al DN2N, între localitățile Bogza și Dumbrăveni – județul Vrancea. Tot în Vrancea, pe DN23B, traficul a fost temporar închis începând cu ora 03.30, pe un sector de aproximativ 12 km între localitățile Măicănești și Ciorăști.

Începând cu ora 01.15, a fost restricționată circulația pe DN 22, între localitățile Râmnicu Sărat și Brăila (aproximativ 80 km), pentru autovehiculele a căror capacitate depășește 3,5 tone. Din cauza evoluției nefavorabile a vremii și în scop preventiv, tronsonul cuprins între Râmnicu Sărat și limita cu județul Brăila a fost închis traficului începând cu ora 04.30.

Temporar, a mai fost închisă circulația și în județul Galați, pe DN24D, începând cu ora 04.30, dar și în județul Bacău, pe DJ 252 B, pe un segment de aproximativ 10 km, între localitățile Ocheni și Gaiceana.

La ora 8.00 în această dimineață Drumurile Naționale din județul Buzău au fost închise preventiv, respectiv DN2, DN1B, DN2B,DN2C și DN10.

Totodată, de la ora 8.30 Autostrada A2 a fost închisă între București și Drajna, pe ambele sensuri. Rutele ocolitoare sunt DN3 și DN3A. De la aceeași oră, au fost închise toate drumurile naţionale din judeţul Brăila, exceptând DN22 Brăila – Galaţi.

Echipaje ale poliției sunt în dispozitiv și asigură punctele de intrare/ieșire pe aceste drumuri.

Solicităm conducătorilor auto să înțeleagă aceste restricții ca măsuri de prevenire a unor situații dramatice.

Toate aceste secțiuni de drum vor fi deschise imediat ce traficul rutier se va putea desfășura în condiții de siguranță.

Începând de aseară, porturile Constanța-Nord, Constanța Sud-Agigea, Mangalia și Midia Năvodari, inclusiv canalul de navigație Bara – Sulina, au fost închise din cauza vântului puternic.

În această noapte, angajații Ministerului Afacerilor Interne au intervenit pentru salvarea persoanelor aflate în dificultate.

Astfel, în județul Vrancea, în comuna Ciorăști s-a intervenit în sprijinul a patru persoane care rămăseseră blocate într-un autoturism din cauza ninsorii și a viscolului. Autoturismul a fost tractat, iar pasagerii au fost cazați în spații ale administrației publice locale.

Alte 6 persoane au rămas blocate în autoturisme în județele Botoșani și Iași. În urma intervenției pompierilor, autovehiculele și-au putut continua călătoria.

În județul Tulcea, pe drumul național DN22, între localitățile Cerna și Turcoaia s-a intervenit pentru deblocarea a 6 autoturisme și a unei ambulanțe care transporta un pacient cu fractură de membru superior. Toate persoanele au ajuns în siguranță la destinație.

În această dimineață un autocar cu 31 de cetățeni moldoveni a derapat pe drumul național E85, între localitățile Limpeziș și Mihăilești. Angajații Ministerului Afacerilor Interne au intervenit pentru salvarea tuturor pasagerilor, care au fost transportați la o unitate de cazare din apropiere. Nu au fost persoane rănite.

Tot în această dimineață s-a desfășurat o acțiune de căutare/salvare în zona Pădurii Băneasa unde o femeie aflată singură într-o locuință a solicitat ajutor prin 112, spunând că este înghețată, dar fără a indica exact unde se află. Peste 50 de jandarmi, pompieri și polițiști au participat la această intervenție, femeia fiind găsită într-o casă abandonată. În prezent este în afara oricărui pericol.

În această dimineață, la nivelul întregii țări, 20 de localități din 12 județe erau afectate de ninsorile puternice și de viscol.

Sunt înregistrate probleme cu alimentarea cu apă în localități din județul Dâmbovița, iar în localități din județele Hunedoara, Mehedinți, Buzău, Brăila și Argeș sunt probleme cu furnizarea de energie electrică. Toate aceste situații au fost semnalate din timp, iar echipele de intervenție lucrează deja pentru remedierea defecţiunilor. Evident, această situație este în dinamică, schimbându-se de la o oră la alta.

Pe întreaga perioadă în care sunt în vigoare avertizările meteo de viscol și ninsoare la nivelul autorităților cu competență în gestionarea situațiilor de urgență, se asigură continuitatea la serviciu, astfel încât oamenii care au nevoie de ajutor să poată apela la autorități la orice oră din zi sau din noapte.

Totodată, se va menține permanența la sediul primăriilor din județele unde sunt probleme cauzate de zăpezi și viscol.

Recomandăm cetăţenilor, în special persoanelor în vârstă, femeilor însărcinate, copiilor şi celor cu probleme de sănătate, să se protejeze împotriva temperaturilor scăzute şi să evite utilizarea instalaţiilor de încălzire improvizate ori a celor cu defecţiuni.

Ca măsură preventivă, persoanele care necesită supraveghere medicală permanentă, au fost transportate, în cursul zilei de ieri, în zone accesibile, pentru a evita deplasarea lor în condițiile dificile din aceste ore. Spre exemplu, din județele aflate sub avertizare de Cod Portocaliu au fost evacuate, în această noapte, 345 de persoane care necesită dializă și 72 de gravide. Acestea au fost relocate în unități sanitare sau la rude astfel încât, la nevoie, să se poată interveni în cel mai scurt timp.

Totodată, autoritățile locale au luat deja măsuri pentru amenajarea unor locuri de cazare pentru persoanele fără adăpost și pentru cele ramase izolate din cauza viscolului și a ninsorii.

În sprijinul inspectoratelor pentru situații de urgență din județele afectate de ninsori, au fost trimise în cursul zilei de ieri, ca mijloace de intervenție suplimentare, 14 autospeciale și șenilate din județele în care nu sunt înregistrate probleme cauzate de vreme. Măsura a fost dispusă de vicepremierul Gabriel Oprea pentru a întări capacitatea operațională din zonele unde fenomenele meteorologice sunt mai intense. În această dimineață, alte 3 autospeciale au fost direcționate către Brăila, Ialomița și Tulcea.

În județele aflate sub avertizare de Cod Roșu se intervine în mod integrat alături de forțe ale Ministerului Apărării Naționale care a mobilizat 159 de militari și 16 mijloace tehnice (camioane și TAB-uri) în județul Brăila, 164 de efective și 21 de mijloace tehnice în județul Buzău și 155 de militari și 13 mijloace tehnice în județul Vrancea.

Toate forțele din teren rămân mobilizate și în orele următoare, prioritare fiind intervențiile pentru salvarea vieților omenești și pentru limitarea efectelor fenomenele meteo extreme.

La nivelul Ministerului Afacerilor Interne funcţionează Centrul Național de Coordonare Integrată a Intervențiilor care coordonează, în sistem integrat, misiunile structurilor M.A.I. De ieri după-amiază, ofițeri din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență sunt în legătură permanentă cu celelalte centre operaționale ale ministerelor și instituțiilor reprezentate în cadrul Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență.

Ministerul Afacerilor Interne are pregătită o rezervă de aproximativ 22.400 de pompieri, jandarmi, polițiști și polițiști de frontieră, în măsură să suplimenteze capacitatea de intervenție în sprijinul populaţiei, în cazul situațiilor de urgență.

Monica Dajbog
purtător de cuvânt, Ministerul Afacerilor Interne

UPDATE 12:04 – Sibiu: Drumul către staţiunea Păltiniş, blocat din cauza ninsorii şi a viscolului

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Sibiu, Luciana Balteş, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că drumul judeţean 106A Sibiu-Păltiniş este complet blocat din cauza condiţiilor meteo.

“Pentru protejarea vieţii oamenilor, din cauza căderilor de zăpadă şi a viscolului puternic, luni, începând cu ora 11.00, circulaţia a fost închisă temporar pe DJ 106A Sibiu-Păltiniş, pe segmentul de drum cuprins între Curmătură şi staţiunea Păltiniş”, a declarat Luciana Balteş.

Potrivit acesteia, măsura a fost instituită pentru a facilita şi eficientiza activitatea echipajelor de deszăpezire.

“Nu sunt autoturisme blocate în trafic şi nu au fost înregistrate incidente rutiere, însă ninge abundent şi în zona Vălari vântul viscoleşte zăpada, fiind îngreunată activitatea de deszăpezire”, a spus Luciana Balteş.

UPDATE – Autostrada A2 Bucureşti-Feteşti şi 23 de drumuri naţionale din 11 judeţe, închise din cauza ninsorii

Autostrada A2 pe tronsonul Bucureşti – Feteşti şi 23 de drumuri din 11 judeţe sunt închise din cauza ninsorii şi a viscolului, în judeţele Buzău, Brăila şi Vrancea fiind oprită circulaţia pe toate drumurile naţionale, a anunţat Centrul Infotrafic din Poliţia Română.

Drumurile naţionale închise sunt: DN3 Fundulea – Lehliu Gară (judeţul Călăraşi); DN3A Lehliu-Gară – Drajna (judeţul Călăraşi); DN2 Urziceni – Buzău – limită cu judeţul Bacău; DN1B Buzău – limită cu judeţul Prahova; DN10 Buzău – limită cu judeţul Covasna; DN2B Buzău – Brăila – Şendreni; DN22 Râmnicu Sărat – Brăila; DN2C Costeşti (judeţul Buzău) – Slobozia (judeţul Ialomiţa); DN2A Urziceni – Slobozia; DN23 Brăila – Focşani; DN21 Brăila – Slobozia; DN22B Brăila – Galaţi; DN2A Urziceni – Slobozia; DN2N Bogza – Dumbrăveni – Vintileasca (judeţu; Vrancea);  DN23B Măicăneşti – Ciorăşti (judeţul Vrancea); DN23A Focşani – Mărtineşti – Ciorăşti (judeţul Vrancea); DN2M Focşani – Andreiaşu; DN2D Focşani – limită cu judeţul Covasna; DN2L Tişiţa – Soveja; DN24 Tişiţa – Tecuci; DN24D Tuluceşti – Vârlezi (judeţul Galaţi); DN21A Bărăganu (judeţul Brăila) – Ţăndărei (judeţul Ialomiţa); DN22D Măcin – Horia (judeţul Tulcea).

Centrul Infotrafic a precizat că în judeţele Buzău, Brăila şi Vrancea, aflate sub avertizare cod roşu de ninsoare şi viscol, sunt închise toate tronsoanele de drumuri naţionale.

UPDATE 11:00 – CFR: 23 de trenuri cu rute spre Galaţi, Constanţa şi Bucureşti, anulate

CFR Călători a anulat 23 de garnituri de tren cu rute spre Galaţi, Constanţa şi Bucureşti, iar pe regionala Galaţi, două trenuri sunt oprite între staţii, unul din cauza ruperii liniei de contact, iar celălalt pentru curăţarea macazurilor.

Pe raza regionalei Galaţi, circulaţia feroviară se desfăşoară cu dificultate din cauza ninsorii şi a viscolului, se arată într-un comunicat de presă al Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR.

Trenul Regio 7373 a fost oprit între Traian Sat şi Lacu Sărat, urmând să fie tractat cu locomotivă Diesel, din cauza ruperii liniei de contact.

De asemenea, trenul Interregio 1771 a fost oprit în staţia Făurei, pentru curăţarea macazurilor.

Trenurile Interregio 1732 şi Regio 7002, care au fost de asemenea oprite pe trasee, din cauza vremii, şi-au reluat circulaţia, a precizat sursa citată.

UPDATE 10:47 – Toate drumurile judeţene şi naţionale din judeţul Brăila au fost închise din cauza viscolului

Potrivit reprezentanţilor Comandamentului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Brăila, toate drumurile judeţene şi naţionale din acest judeţ au fost închise.

Măsura a fost luată preventiv pe durata codului roşu întrucât viscoleşte puternic, iar vizibilitatea este zero.

La ora transmiterii acestei ştiri, în judeţul Brăila, sunt nealimentate cu energie electrică 56 de localităţi cu mii de abonaţi, defecţiunile fiind cauzate de viscolul puternic, iar situaţia localităţilor fără curent electric se modifică de la o oră la alta.

În judeţul Brăila, 45 de localităţi sunt fără energie electrică din cauza viscolului extrem de puternic, iar mai multe drumuri judeţene şi aproape toate drumurile naţionale au fost închise.

UPDATE 10:08 – Nouă trenuri care circulă în judeţele avertizate cu coduri roşu şi portocaliu au fost anulate

Nouă trenuri care circulă în judeţele avertizate cu coduri roşu şi portocaliu au fost anulate, luni, iar circulaţia altor trenuri poate fi modificată, în special pe rutele Făurei – Galaţi, Galaţi – Constanţa şi Ploieşti – Urziceni, a anunţat CFR Călători.

“În judeţele aflate sub avertizări de cod portocaliu şi cod roşu – Prahova, Ialomiţa, Constanţa, şi respectiv Vrancea, Brăila şi Buzău – există posibilitatea modificării circulaţiei sau anulării unor trenuri, în special pe secţiile feroviare Făurei – Galaţi, Galaţi – Constanţa şi Ploieşti – Urziceni. În acest moment, şapte trenuri Regio şi două trenuri InterRegio au fost anulate pe aceste secţii”, se arată într-un comunicat de presă al CFR Călători.

Pasagerii care nu mai doresc să continue călătoria vor primi, la cerere, contravaloarea biletelor pentru traseul neefectuat, conform Regulamentului de transport pe calea ferată în vigoare, a precizat sursa citată.