11.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 12:24
No menu items!

Nikujaga

spot_img

Motto: “Mâncarea este simbolul dragostei atunci când cuvintele nu sunt adecvate” (Alan D. Wolfelt)

nikujaga

Nikujaga este un dish din bucătăria japoneză. Denumirea este dată de asocierea celor două cuvinte, niku (carne) si jaga (cartofi). În Japonia de Est, cel mai des, carnea de vită este înlocuită în această rețetă de carnea de porc.

Nikujaga este considerat un preparat care ar trebui consumat mai mult în sezonul rece și servit lângă un bol cu orez sau cu supă miso.

Ingrediente:

  • 150 gr carne de vită,
  • 2 cartofi,
  • 1 ceapă,
  • 1 morcov,
  • 2 linguri zahăr brun,
  • 3 linguri sos soia,
  • 2 linguri sake,
  • 2 linguri de ulei.

Mod de preparare:

Carnea se spală bine, se așează pe un prosop de bucătărie, pentru a îndepărta surplusul de apă și se taie în felii subțiri.

reteta1

Se așează într-o oală mai înaltă și se prăjește în cele 2 linguri de ulei. Așteptăm până ce prinde o culoare ușor maronie și se adaugă ceapa tăiată julien. Se lasă ceapa să se soteze alături de carne, la foc mediu.

Între timp, se curăță morcovul și se taie. Se clătesc în 2-3 ape, apoi se adaugă peste amestecul de ceapă și carne.

reteta2

Se lasă pentru câteva minute, cât să se înmoaie și morcovul, apoi se adaugă cartofii cuburi, mai mari. Se toarnă apă, cât să acopere legumele și carnea, se acoperă cu un capac și se lasă să fiarbă pentru 15 minute.

reteta3

Între timp, într-un bol, se amestecă sos de soia, sake și zahăr brun, până ce zahărul se dizolvă în întregime, apoi se adaugă peste carne și se mai lasă să fiarbă 5-7 minute, până ce apa aproape că s-a evaporat.

Se servește cald, alături de orez sau supă miso.

reteta4Poftă bună!

Nicoleta Popa