12.8 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 11:50

Nigeria: Eliberarea prizonierilor în schimbul elevelor răpite, exclusă

spot_img

Preşedintele Nigeriei a exclus eliberarea prizonierilor Boko Haram în schimbul eleve răpite

nigeria rapire fete

Preşedintele Nigeriei, Goodluck Jonathan, a exclus eliberarea prizonierilor Boko Haram, aflați în închisoare, în schimbul celor 223 de eleve răpite în urmă cu aproape o lună de această grupare islamistă, a declarat miercuri un ministru britanic, citat de AFP.

Ministrul britanic însărcinat cu probleme africane, Mark Simmonds, în vizită în Nigeria, a anunţat că a abordat problema cu șeful statului nigerian în cursul unei întrevederi avute în capitala federală, Abuja.

“Am discutat despre aceasta cu preşedintele şi mi-a spus foarte clar că nu vor exista negocieri cu Boko Haram cu privire la efectuarea unui schimb”, a declarat Simmonds pentru presă, la Abuja.

Liderul Boko Haram a difuzat luni o înregistrare video în care gruparea islamistă prezintă 130 dintre tinerele răpite la jumătatea lunii aprilie în nord-estul ţării şi cere eliberarea membrilor săi în schimbul lor.

Comunitatea internaţională s-a mobilizat pentru a oferi ajutor Nigeriei în vederea găsirii elevelor răpite.

Marea Britanie a trimis un avion de recunoaştere, a anunţat premierul britanic David Cameron.

El a fost completat de Ministerul Apărării, care a precizat că Marea Britanie a trimis un avion de spionaj de tip Sentinel, cu un echipaj de cinci persoane.

Pe lângă Marea Britanie, Statele Unite au mobilizat avioane fără pilot şi de supraveghere pentru a-şi aduce aportul la căutarea elevelor, a anunţat miercuri Pentagonul.

Statele Unite au mobilizat avioane fără pilot de tip Global Hawk şi aparate de supraveghere de tip MC-12, a precizat pentru AFP un oficial american care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului.

În total, 276 de eleve au fost răpite pe 14 aprilie, la Chibok, în statul Borno (nord-est), populat de o importantă comunitate creştină. Potrivit poliţiei, 223 dintre ele sunt în continuare în captivitate, iar 53 au reuşit să fugă.

C.A.