Nigeria: Boko Haram revendică atacul din Baga

Insurecţia Boko Haram a provocat peste 13.000 de morţi în Nigeria

boko haram nigeria

Boko Haram a revendicat, marţi seara, sângerosul atac din oraşul Baga, în timp ce Nigeria şi vecinii săi discută la Niamey despre modalităţile de a-şi uni forţele împotriva grupării islamiste care ameninţă să destabilizeze regiunea, informează AFP.

„Am ucis populaţia din Baga. I-am ucis, aşa cum ne-a cerut Dumnezeul nostru să o facem în Cartea Sa”, declară şeful Boko Haram, Abubakar Shekau, într-o înregistrare video de 35 de minute, publicată pe YouTube.

Nu există indicii despre data sau locul înregistrării video a Boko Haram, care a fost difuzată în timp ce Nigeria şi vecinii săi au discutat marţi la Niamey despre mijloacele de a-şi uni forţele împotriva islamiştilor.

Treisprezece ţări africane sau din afara acestui continent participă în capitala Nigerului la reuniune, în cursul căreia, Nigeria şi-a manifestat nemulţumirea după retragerea contingentelor Nigerului şi Ciadului înainte de sângeroasa ofensivă de la Baga.

Membrii Boko Haram au ocupat astfel baza forţei regionale formate pentru a lupta împotriva lor, în timp ce Ciadul şi Nigerul şi-au retras militarii.

O cooperare militară a fost semnată la sfârşitul lui 2014 între ţările membre ale Comisiei bazinului Lacului Ciad (Camerun, Niger, Nigeria şi Ciad). Dar forţa regională, formată din 700 de militari proveniţi din cele patru ţări, precum şi din Benin, are dificultăţi în a se materializa.

Reuniunea din capitala Nigerului aspiră să corecteze această tendinţă, în timp ce Boko Haram a preluat controlul unor teritorii extinse din nord-estul Nigeriei şi şi-a multiplicat incursiunile în Camerun.

Insurecţia Boko Haram a provocat peste 13.000 de morţi în Nigeria şi 1,5 milioane de strămutări de la începutul său, în 2009.

Emanuel Stan

NICIUN COMENTARIU