4.2 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 22:07
No menu items!

Nicușor Dan, la un an după ce le promitea tuturor bucureștenilor apă caldă și căldură: “Iarna viitoare va fi bine”

spot_img

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a afirmat, duminică, la Prima TV, că autorităţile locale nu cunosc, deocamdată, procentul cu care va creşte preţul gigacaloriei, întrucât nu a fost stabilit tariful pentru transportul agentului termic, însă, a dat asigurări că Primăria va plăti, la fel ca şi până acum, cel puţin 66% din tarif, în timp ce bucureştenii conectaţi la sistemul centralizat de termoficare vor suporta o treime din preţ. Cât despre faptul că mii de blocuri din Capitală nu au avut în ultima lună și, multe dintre ele nu au nici acum, apă caldă și căldură, edilul a susținut că ELCEN nu a fost pregătit pentru sezonul rece la începutul lunii octombrie, iar alţi doi furnizori de agent termic, care au o cotă mică de piaţă, au sistat furnizarea.

“Eu, în campania electorală – şi era campanie electorală, da? – nu am spus că o să vin la primărie şi o să rezolv pe loc, într-o secundă probleme. Chiar fiind în campanie electorală, am spus: Atenţie, iarna 2021-2022 o să fie puţin mai bună decât iarna 2020-2021 (…)şi am spus că schimbările fundamentale o să se vadă în iernile următoare. În iarna 2022-2023, asta e ceva ce pot să spun acum, o să fie mult mai bine decât 2021-2022“, a afirmat Nicuşor Dan duminică, în emisiunea “Insider Politic”, la Prima Tv.

Anul trecut, exact în aceeași perioadă, la instalarea în funcția de primar general, Nicușor Dan declara: “Toată lumea va avea căldură și apă caldă, dar o să avem câteva sute de avarii pe care, promisiunea este că, în modul cel mai transparent, o să le rezolvăm în cel mai scurt timp posibil“. 

Duminică, edilul a explicat că, în România, preţul de producţie al energiei termice nu este reglementat, în timp ce cel de vânzare este supus unor plafoane, iar în acest context doi operatori care asigură furnizarea de agent termic pentru 5-6% dintre locuitorii Capitalei, “pur şi simplu au oprit căldura din Bucureşti”. Nicuşor Dan a menţionat că cei doi operatori sunt Vest Energo şi CET Griviţa, iar afectate au fost zona de vest a oraşului şi cartierul Griviţa.

“Pe de altă parte, ELCEN-ul nu l-am găsit pregătit pentru iarnă, producătorul care nu ne aparţine şi tocmai de aia am făcut demersurile pentru a prelua noi ELCEN, să nu mai dăm tot timpul vina de la unii la alţii. ELCEN-ul nu a fost pregătit, el nu a pornit când a venit sezonul de iarnă – 6-7 octombrie – nu a fost pregătit să înceapă. El era pregătit să înceapă undeva 25 octombrie – 1 noiembrie şi din cauza asta nu a livrat, în cele patru CET-uri mari pe care le au, nu a livrat la capacitate. Şi a mai fost o vină, care este a Termoenergeticii, care este în subordinea noastră, care nu a prevăzută, şi atunci lucrările noastre care sunt pe magistrala Ferentari au întârziat pornirea CET-ului Progresul”, a explicat primarul.

Nicușor Dan a arătat apoi, răspunzând unor întrebări, că el beneficiază de căldură şi apă caldă pentru că locuieşte într-un cartier care nu este racordat la sistemul centralizat de termoficare şi are centrală individuală.

În  ceea ce priveşte majorarea tarifului pentru gigacalorie, edilul Capitalei a explicat că un răspuns final în această privinţă va fi primit de către autorităţile locale zilele următoare.

Conform lui Nicuşor Dan, preţul de producţie a crescut, pentru o gigacalorie, de la 206 lei la 329 de lei. În ceea ce priveşte preţul pentru transport, acesta nu a fost fixat. “În orice caz, în momentul ăsta noi (Primăria Capitalei – n.r.) plătim cam două treimi din preţ.  Adică din 506, bucureşteanul plăteşte 164 şi noi plătim 340. Doi la unu este raportul, acest raport nu o să scadă. (…) Poate să crească (acest raport- n.r.) cel puţin până trecem peste perioada de iarnă, situaţia financiară ne-o permite”, a adăugat primarul general.

Raluca Dan