2 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 5:49
No menu items!

Nicolescu: Românii nu vor fi afectați dacă apare o criză a gazelor la iarnă

spot_img

Guvernul se bazează pe creșterea capacitatății de depozitare

razvan_nicolescu

Populația României nu va fi afectată în cazul în care, la iarnă, va apărea o criză a gazelor ca urmare a conflictelor din estul României, a declarat marți ministrul Energiei Răzvan Nicolescu.

”În cazul în care o să apară o criză la iarnă, ceea ce nu exclud și nu va trebui să ne surprindă, populația din România nu va fi afectată în niciun fel. Avem scenarii și în niciunul dintre ele populația nu va fi afectată”, a spus Nicolescu.

Acesta făcut declarațiile la Urziceni, la inaugurarea lucrărilor de extindere a capacității depozitului de gaze, investiție a Romgaz.

”Creşte capacitatea de stocare cu 100 milioane metri cubi şi cea de extacţie în perioada iernii cu 2,4 milioane metri cubi. Pentru la iarnă vom stoca 2,5 miliarde metri cubi, faţă de cât a stabilit ANRE, adică 1,7 miliarde metri cubi. Suntem pregătiţi pentru orice situaţie, care nu exclud să apară ca urmare a situaţiei din Est”, a explicat Nicolescu.

România produce anual, în special prin OMV Petrom şi SN Romgaz, aproximativ 11 miliarde metri cubi de gaze, şi importă anual din Federaţia Rusă 2,5-3 miliarde mc de gaze.

În 2006 și 2009, Federația Rusă a oprit aprovizionarea cu gaze către statele Europei Centrale din cauza unor dispute economice cu Ucraina. În contextul actual al conflictului politic și militar, este foartă probabilă oprirea gazelor care vin prin Ucraina.

S.Z.