20.7 C
București
vineri, 29 septembrie 2023 - 0:35
No menu items!

Nicolescu: România este pregătită să facă faţă oricărei situaţii pivind alimentarea cu gaze

spot_img

nicolescu

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, spune că România este pregătită să facă faţă oricărei situaţii pivind alimentarea cu gaze ruseşti, în contextul tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia.

„Ne aşteptăm din partea Comisiei Europene la generarea unui răspuns european comun la situaţia creată. În contextul actual, România este pregătită să facă faţă oricărei situaţii care ar putea apărea în aprovizionarea cu gaze naturale„, a afirmat Nicolescu, citat într-un comunicat al Departamentului pentru Energie.

Nicolescu a participat luni la o teleconferinţă cu miniştrii europeni ai Energiei şi cu comisarul european pe energie, Gunther Oettinger.

Importurile de gaze ruseşti sunt extrem de reduse în această perioadă. Populaţaia consumă în luna aprilie doar 2% gaze din import, iar industriei îi revine 4%, diferenţa fiind acoperită, pentru ambele categorii de consunmatori, de gazele produse intern de OMV Petrom şi Romgaz Mediaş. România importă anual din Rusia până la 25% din necesarul de gaze.

România importă gaze ruseşti prin doi intermediari agreaţi de grupul rus Gazprom. Gazele destinate pieţei româneşti tranzitează teritoriul Ucrainei.

Săptămâna trecută, preşedintele Vladimir Putin a trimis o scrisoare adresată liderilor ţărilor care cumpără gaz rusesc, în care îi informa despre situaţia cauzată de datoria Ucrainei şi despre consecinţele pe care aceasta le-ar avea asupra relaţiilor dintre UE şi Rusia. Mosvoca susţine că Ucraina datorează Rusiei 16,6 miliarde de dolari, inclusiv 2,24 miliarde pentru livrările de gaz.

C.C.