14.7 C
București
luni, 7 octombrie 2024 - 1:49
No menu items!

Nicolescu: Nu s-a pus problema ca prețurile la energie termică să crească din 2015. Iancu: E o dezinformare. UPDATE

spot_img

Miza este prețul pe care îl plătesc centralele în cogenerare și gospodăriile pentru gaze

 cet sud

UPDATE 15.08

Departamentul pentru Energie a transmis că reprezentanții Comisiei Europene sunt de acord ca regimul acestora să rămână neschimbat faţă de situaţia din prezent, adică pentru gazele naturale consumate cu scopul producerii de energie termică se va aplica acelaşi tarif ca şi pentru consumatorii casnici.

Pentru gazele naturale plătite de populaţie, Guvernul va elabora cu ajutorul ANRE un nou grafic de liberalizare pentru perioada 1 iulie 2015 – 1 iulie 2021, care va ţine cont de trendul descrescător al evoluţiei preţurilor din regiune ale hidrocarburilor, precum şi de perioada mai lungă de aliniere agreată cu instituţiile financiare internaţionale.

Până la data de 1 iulie 2015, preţurile gazelor naturale produse în România şi plătite de populaţie nu vor creşte.

În ceea ce priveşte liberalizarea pentru consumatorii noncasnici, aceasta se va produce la termenul agreat anterior cu oficialii Comisiei Europene – 1 ianuarie 2015.

Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, și Iulian Iancu, președintele Comisiei pentru industrii de la Camera Deputaților, s-au contrazis public miercuri pe o temă foarte sensibilă din punct de vedere social – prețurile la energia termică.

Nicolescu a susținut că nu a existat în niciun moment riscul creșterii prețului la energie termică de la 1 ianuarie 2015.

”În Monitorul Oficial din data de 4 noiembrie (…), Autoritatea Națională de Reglementare în Energie a publicat prețurile la energia termică valabile pentru anul 2015 conform metodologiei în vigoare, metodologie care ține cont de prețurile la combustibili din anul 2013 și anul 2014. Deci, niciodată nu s-a pus această problemă de a crește prețurile la energie termică, niciodată nu a existat acest risc”, a spus Nicolescu, citat de Agerpres.

Ministrul a participat la dezbaterea din plenul Camerei Deputaților pe marginea proiectul de lege privind aprobarea OUG 35/2014 pentru completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale.

El a explicat că prin această ordonanță se încearcă încurajarea transparenței, în așa fel încât consumatorii să beneficieze de prețuri mai bune.

Nicolescu a arătat că un amendament vizează situația centralelor de cogenerare. ”Aceste centrale de cogenerare să beneficieze de același tratament ca și centralele de apartament — este un principiu corect, este un principiu pe care îl susținem. Niciodată nu s-a pus problema în România să fie altfel decât centralele de apartament să aibă același regim ca și centralele de cogenerare, cum niciodată nu s-a pus vreodată problema în România ca prețurile la energie termică să crească începând cu 1 ianuarie 2015”, a spus Nicolescu.

Iulian Iancu a afirmat, la același eveniment, că Nicolescu dezinformează și că Parlamentul a fost cel care a făcut amendamente pentru a nu fi pusă în pericol alimentarea cu energie termică.

”Vreau să fac o clarificare la intervenția făcută de ministrul delegat care a venit aici, a arătat două Monitoare din 2010 și 2014, susținând în fața Parlamentului că nu era necesară această intervenție, că nu exista niciun risc al creșterii prețurilor de la 1 ianuarie întrucât în conformitate cu aceste Monitoare prețurile în baza acelor metodologii iau în calcul media consumului și prețurilor din ultimele 12 luni, iar Autoritatea de Reglementare a stabilit prețurile pentru 2015. Vă menționez că este în continuare o dezinformare, nu înțeleg de ce o face domnul ministru delegat și eu sunt obligat să vin să spun acest lucru în fața plenului pentru că noi, Comisia pentru industrii, având în vedere informațiile primite de la toți producătorii de energie termică și mai ales cei în co-generare de înaltă eficiență din România, ne-au atenționat că de la 1 ianuarie crește prețul gazelor naturale de la 53 la 90 de lei și subvenția pentru anul 2015 se ridică a 500 de milioane de lei, adică mai bine de 100 de milioane de euro”, a spus Iancu.

Acesta a adăugat că majorarea prețurilor de la 1 ianuarie 2015 ar fi dus în faliment toți producătorii de energie termică din România și ar fi pus în pericol alimentarea consumatorilor, motiv pentru care comisia a dezbătut în regim de urgență ordonanța.