28 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 13:29
No menu items!

Nicolescu: Importurile de gaze se reduc cu 10%. România nu va fi afectată la iarnă nici în cazul unei opriri totale

spot_img

Strategia națională se bazează pe dependența redusă de importuri și pe posibilitatea de depozitare

Nicolescu Razvan_SZ

Populația României nu va fi afectată de reducerea importurilor de gaze în această iarnă nici măcar în situația în care livrările de gaze din Rusia vor fi sistate total și reluate abia la primăvară, a declarat luni Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, într-o conferință de presă.

Importurile sunt la un nivel normal luni, însă de marți până duminică acestea vor fi cu 10% sub volumul agreat, după reducerile de la sfârșitul săptămânii trecute.

”Trebuie să începem să ne obișnuim cu această situație, cu care ne vom confrunta mai des în lunile următoare. Din punctul de vedere al securității aprovizionării, cantitățile sunt absolut nesemnificative și nu vor fi probleme nici dacă livrările se opresc cu totul și nu vor mai fi reluate decât la primăvară, chiar dacă iarna va fi extrem de dificilă”, a spus Nicolescu.

Acesta a relatat că a avut discuții cu omologii din Bulgaria, Republica Moldova și Serbia pe care i-a informat că posibilitatea României de a-i ajuta este extrem de limitată, cu excepția interconectorului Iași-Ungheni.

”Sperăm ca energia să nu mai fie folosită ca armă politică. Am încercat să discut cu ambasadorul Rusiei la București, să aflu care este motivul acestei reduceri, dar mi-a fost imposibil, mi s-a spus că nu este în București. Transgaz nu a primit până acum niciun răspuns, nici pentru reducerea de vineri nici pentru această săptămână”, a mai spus Nicolescu.

În prezent, România are în depozite 2,5 miliarde de metri cubi de gaze și va avea 2,8 miliarde la sfârșitul ciclului de înmagazinare, față de 1,8 miliarde mc cât a recomandat ANRE.

Contextul politic și economic este dominat de sancțiunile reciproce impuse de Uniunea Europeană și Rusia, pe fondul conflictului militar din Ucraina.

S.Z.