22.8 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 13:59
No menu items!

Nicolescu: Gazele pentru populație nu se mai scumpesc de la 1 octombrie

spot_img

Guvernul așteaptă lămuriri din partea Comisiei Europene

nicolescu

România nu va mai pune în aplicare creșterea prețului la gaze pentru populație de la 1 octombrie, din cauza unui diferend cu reprezentanții Comisiei Europene (CE), a afirmat ministrul Răzvan Nicolescu, potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Energie.

Potrivit calendarului de liberalizare a pieţei gazelor asumat de Guvernul Boc prin acordurile cu FMI şi CE, preţul gazelor livrate populaţiei urma să crească cu 3% de la 1 octombrie. Soluția anunțată a apărut ca urmare a consultărilor pe care Nicolescu le-a avut luni la Bruxelles cu oficialii CE.

Avem multe puncte de vedere și abordări comune cu oficialii Comisiei Europene. Există însă și o divergență majoră cu Direcția Generală Întreprinderi (DG Enterprise) a Comisiei Europene, referitoare la o presupusă interdicție privind exportul de gaze naturale din România. Am cerut implicarea Direcției Generale Energie în soluționarea acestui diferend, fapt care a fost acceptat. Am informat ca până la soluționarea acestei situații, statul român își rezervă dreptul de a amâna aplicarea calendarului de liberalizare a gazului natural pentru populație. În consecință, intenționăm să nu punem în aplicare creșterea prețului la gazul domestic, agreată de guvernul Boc cu Comisia Europeană pentru data de 1 octombrie a.c.

Răzvan Nicolescu, ministru delegat pentru Energie

Direcţia Generală Întreprinderi a Comisiei Europene doreşte ca Guvernul să elimine obligativitatea producătorilor de gaze din România de a livra cu prioritate gaze din producţia internă către populaţie, potrivit Mediafax.

România consumă anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale şi produce aproximativ 11 miliarde metri cubi. Diferenţa este importată din Rusia, prin firme intermediare, la preţuri mai mari decât cele ale gazelor produse intern.

Aproximativ 60% dintre consumatorii de gaze sunt deja în piaţa liberă, în timp ce 24% sunt consumatori casnici. Restul de circa 16% sunt consumatori non-casnici care cumpără gaze la preţ reglementat.

V.B.