5.1 C
București
vineri, 21 ianuarie 2022 - 0:40
No menu items!

Nicolae Ciucă rămâne ferm: bugetul, votat în Parlament pe 23 decembrie. Florin Cîțu nu crede

spot_img

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, miercuri, după ședința coaliției politice, că aprobarea în Parlament a bugetului a rămas pentru data de 23 decembrie. De altfel, Ciucă a stabilit deja un calendar, cu termene fixe, pentru ca bugetul pentru 2022 să fie aprobat înainte de Sărbători. El i-a răspuns astfel și președintelui PNL, fostul premier Florin Cîțu, care a declarat, miercuri, că nu înțelege de ce atâta grabă ca Legea bugetului de stat pentru 2022 să fie adoptată până la finele acestui an. 

Surse politice au precizat că proiectul de buget va fi prezentat, luni, în Guvern, de ministrul finanțelor Adrian Câciu, urmând ca pe 18 decembrie proiectul de lege să ajungă în Parlament. 

Întrebat, la finalul şedinţei coaliţiei, despre taxa de solidaritate, pe care cei de la UDMR şi PSD vor să o introducă, premierul a răspuns: “Exact ce am am asumat în programul de guvernare. Anul acesta nu vom introduce noi taxe”

Nicolae Ciucă a mai spus că, în acest moment, în coaliție se discută subiectul prefecţilor.

“Trebuie să facem în aşa fel încât să mărim capacitatea de absorbţie (a fondurilor europene – n.r.). Nu  este vorba doar de PNRR, ci şi de fondurile operaţionale şi cele de coeziune”, a afirmat Nicolae Ciucă. 

Întrebat dacă există riscul ca banii din PNRR să fie gestionaţi de baronii locali, prim-ministrul a spus: “Nu guvernăm ţara pentru a ne duce cu fondurile predilect către o anumită regiune sau un anumit judeţ. Ne-am asumat să asigurăm dezvoltarea echitabilă a fiecărui judeţ şi a fiecărei regiuni.” 

Florin Cîțu, despre buget: “Nu știu de ce ne grăbim”

Florin Cîţu a declarat că luni va fi prezentată o formă de buget pe anul viitor în cadrul coaliţiei de guvernare dar că el nu înțelege de ce atâta grabă.

“PNL este în Parlament. Vom fi aici până când trebuie să votăm acest buget, dar el trebuie să vină. Încă nu am văzut acest buget. Nu am văzut nicio variantă de buget. Când o să avem o variantă prezentată de Ministerul de Finanţe, atunci vom putea să discutăm pe buget. Acum nu ştiu de ce ne grăbim, sunt lucruri care trebuie făcute foarte bine şi atunci bugetul îl aşteptăm, când o să vină, o să-l facem. (…)Bugetul – luni. Nu avem o variantă de buget astăzi care să fie prezentată. S-ar putea să discutăm despre câteva ordonanţe sau ceva de genul acesta. Aşa a rămas acum două zile când am discutat, a rămas pentru luni să fie prezentată o formă de buget”, a declarat Cîţu, miercuri, la Senat.

El a spus că PNL “nu se va opune la nimic” care se menţine în deficitul preconizat.

Și preşedintele PSD Marcel Ciolacu e de părere că proiectul Legii bugetului de stat pentru 2022 trebuie adoptat de Parlament până la sfârşitul anului în curs. “Eu am spus că trebuie până la sfârşitul anului să avem buget. La ce majoritate parlamentară există, la ce specialişti avem în zona de finanţe… Categoric, trebuie o discuţie şi în Coaliţie, fiindcă acum Ministerul de Finanţe este la PSD şi neapărat trebuie să închidem. E cea mai importantă lege pe care o votează parlamentarii, legea bugetului de stat. Există bani”, a declarat Ciolacu, la TVR 1.

Raluca Dan