10.9 C
București
joi, 2 decembrie 2021 - 14:17
No menu items!

Nicolae Ciucă i-a predat lui Vasile Dîncu portofoliul Apărării. Mesajul noului premier: “Un militar rămâne militar pe viață”

spot_img

Premierul Nicolae Ciucă, fost ministru al Apărării, a declarat vineri, la ceremonia de preluare a conducerii ministerului de către Vasile Dîncu, că se desparte de instituţia care a fost a doua familie pentru el. Ciucă a vorbit despre eforturile făcute în ceea ce priveşte învăţământul militar, dotarea Armatei cu echipamente şi tehnică militară şi pentru îndeplinirea standardelor care rezultă din statutul României de stat membru NATO.

Vine un moment în care trebuie să te desparți de ceva anume. Astăzi, mă despart de instituția care a fost a doua familie pentru mine. Nu numai eu, dar mulți dintre voi putem spune că am petrecut mai mult timp în interiorul acestei familii, decât în sânul celei de acasă.

Nu am să vorbesc despre ceea ce am făcut, ci despre oamenii alături de care am făcut. Pe acești oameni am să-i respect toată viața mea.

Domnule ministru, vă pot spune că am avut mereu în vedere oamenii, pentru că tehnica poate fi achiziționată și menținută la nivel de operabilitate, dar asta nu se întâmplă de la sine, ci prin entuziasmul oamenilor.

Când vorbim despre militari, trebuie să privim de la elevul de 14 ani, care alege haina militară și până la cei care devin militari, la un moment dat trec în rezervă, dar rămân pe viață militari și vor răspunde oricând țara îi va chema

Domnule ministru, veţi prelua un minister ai cărui oameni aşteapă doar să le spuneţi ce misiune au“, i-a spus Niciolae Ciucă succesorului său la MApN, Vasile Dîncu.

La rândul său, Dîncu l-a lăudat pe Ciucă, spunând că va prelua toate proiectele pe care le are MApN şi dând asigurări că va avea un mandat sub semnul continuităţii. El a precizat că va fi interesat de calitatea vieţii şi de modul de viaţă al oamenilor.

“Mandatul meu va fi sub semnul continuităţii pentru că va trebui – şi acesta ştiu că nu este un lucru uşor – să duc mai departe marile proiecte pe care în acest moment le are Armata Română. Un proiect foarte important, dincolo de misiunile strategice cele legate de parteneriatul cu NATO, UE, pregătirea pentru summitul de la Madrid care va fundamenta  un nou concept strategic în acestă lume care a devenit tot mai impredictibilă. Dincolo de asta, cred că va trebuie să participăm la un proiect care înseamnă rezilienţa României. Rezilienţa României înseamnă capacitatea României de a de adapta la situaţii neprevăzute, de a avea o capacitate naturală de adaptare”, a transmis noul ministru al Apărării.
 
Dîncu a fost, însă, corectat de Nicolae Ciucă încă de la primul moment al intervenției sale. 
 
“Pe vremea când am făcut eu armata se spunea personal muncitor civil, astăzi cred că nu se mai spune așa, dar eu îmi aduc aminte de acum 40 de ani”, a afirmat Dîncu.
 

A fost lămurit rapid de Nicolae Ciucă: “Personal civil, pentru avem și funcționari publici, și personal civil contractual.”

Raluca Dan