1 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 12:48
No menu items!

Nicolae Ciucă: “Există două liste de ministere. Luni – propunerea unică de premier”

spot_img

Au fost finalizate toate activitățile care vizau formarea guvernului, iar PNL, PSD și UDMR sunt în măsură să meargă, luni, la consultările cu președintele Klaus Iohannis, cu o singură propunere de premier. Anunțul a fost făcut, duminică, la finalul ultimelor negocieri care au durat mai bine de două ore, de Nicolae Ciucă, propunerea PNL de premier și, totodată, liderul echipei de negociere a liberalilor. 

“Am finalizat toate activităţile care vizau formarea Guvernului, suntem în măsură să mergem luni  cu o propunere de premier. Am convenit să avem o propunere unică de premier. În momentul de faţă, am lucrat toate cele două variante, atât cu o formulă de premier PSD, cât şi cu premier PNL. Urmează ca până mâine dimineaţă convenim şi formula unică de premier”, a spus Nicolae Ciucă.

El a precizat că există două liste de ministere în funcţie de premierul care va fi primul în rotaţie, care vor fi comunicate luni, când va exista decizia pentru funcţia de premier. “Transporturile, Finanţele şi Secretariatul General rămân la partidul care nu are premier”, a explicat Ciucă, precizând că există în discuţie şi varianta ca titularii acestora să se schimbe odată cu schimbare premierului.

Despre reproşurile aduse în interiorul PNL, privind negocierea portofoliilor, Nicolae Ciucă a spus că liberalii sunt într-o echipă de negocieri şi s-a ţinut cont de tot ceea ce reprezintă ponderea parlamentară a partidelor.

Întrebat dacă PNL a obţinut în aceste negocieri mai mult decât Ludovic Orban, în iarna lui 2020, Nicolae Ciucă a răspuns: “Aşa cum arată varianta cu premier PNL, am obţinut mai mult decât data trecută”. 

El a explicat că “este o formulă agreată, prin care partidul care nu are premierul are Ministerul Finanţelor“. 

“Este nevoie de foarte multă răbdare pentru că nu ne găsim într-o situaţie pe care să o rezolvăm dintr-o dată, pocnind din degete. Este cât se poate de necesar să avem această răbdare, să avem încredere unii în ceilalţi şi să furnizăm cetăţenilor români siguranţa de care este nevoie în situaţia actuală”, a mai spus Nicolae Ciucă. 

Despre împărţirea secretarilor de stat şi a prefecţilor şi subprefecţilor, el a precizat că s-a ţinut cont de ponderea parlamentară a fiecărui partid. Întrebat ce variantă va supune la vot, luni, în forul de conducere al PNL, Ciucă a spus că nu se poate supune la vot varianta PSD premier. “Dacă există bunăvoinţă şi există speranţă şi discutăm public, vom găsi calea de comunicare şi vom aduce argumentele necesare pentru a putea veni cu o formulă unică de premier, acceptată de toate partidele”, a adăugat el.

Este foarte uşor de dedus că vom face în aşa fel încât la prima variantă să avem premier al PNL. Pentru asta suntem aici”, a concluzionat Nicolae Ciucă. 

Raluca Dan