27.2 C
București
miercuri, 4 octombrie 2023 - 16:28
No menu items!

Nicolae Ciucă despre scandalul achiziției vaccinurilor: „Să nu irosim banii degeaba”

spot_img

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că ministerul Sănătății analizează datele de cost ale achiziției vaccinurilor pentru țara noastră, urmând să se ia o decizie astfel încât „să nu irosim banii degeaba”. 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a fost primul care a atras atenția asupra achiziției exagerat de mare, de peste 120 de milioane de doze pentru România, spunând, în urmă cu câteva zile, că guvernul vrea să renegocieze aceste contracte.

Întrebat marți despre aceste achiziții la maximul oferit de companiile producătoare, în cadrul discuțiilor din cadrul UE, Florin Cîțu, fostul premier care a semnat aceste contracte în numele Guvernului României, i-a trimis pe ziariști să vorbească sau „să o ancheteze” pe Ursula von der Leyen, „să vedem ce a avut în cap când a făcut acest contract pentru toată Uniunea Europeană”.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a avut o reacție, miercuri, în acest scandal, spunând că Guvernul ia în calcul renunțarea sau măcar renegocierea acestor contracte.

„Este o analiză pe care ministerul Sănătății o are în desfășurare, trebuie să vedem care sunt elementele de cost ale acestor decizii. Cert este că în acest moment, analizând datele de vaccinare cu numărul dozelor contractate, trebuie să luăm o decizie să nu irosim banii degeaba”, a declarat Nicolae Ciucă.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, zilele trecute, că România a cumpărat peste 100 de milioane de doze de vaccin, pentru 15 milioane de români. Ciolacu a acuzat, la Antena 3, că fostul Guvern a făcut un contract de încă 40 de milioane doze, pentru anii 2022 şi 2023, doze care nu au venit încă în România, iar costul acestora a fost de 730 de milioane de euro. Alte câteva zeci de milioane de doze de vaccinuri au fost cumpărate pentru perioada pandemiei, 2020-2021, dar mai bine de o treime dintre ele au fost donate, vândute sau distruse, deoarece expirau.

Marilena Nedelcu