19.3 C
București
luni, 25 septembrie 2023 - 10:00
No menu items!

Nicolae Ciucă, despre avertismentele Rusiei: Retorică pentru a abate atenția de la ce se întâmplă în Ucraina, unde sunt uciși civili

spot_img

Amenințările Rusiei sunt nefondate și asta pentru că aeronova ucraineană care a decolat din România a plecat neînarmată, iar întreaga operațiune a fost transparentă, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

„Avionul ucrainean a plecat din România neînarmat, tocmai pentru a evita orice situație în care să putem fi acuzați că a zburat o aeronavă de luptă, să poată să intre direct în acțiune de pe teritoriul țării noastre”, a subliniat premierul Nicolae Ciucă, duminică seară, la Digi 24.

Premierul a precizat că nu este cazul să ne simțim amenințați.

„Este o retorică folosită în ultima perioadă, prin care se caută să se abată atenţia de la ceea ce se întâmplă real în teren în Ucraina, unde vedem că sunt ucişi civili, unde vedem că nu se respectă absolut deloc legile conflictului armat, şi în felul acesta este mai uşor să spui atenţie la ceilalţi pentru că vă puteţi transforma şi voi în parte a acţiunii beligerante pe care ei o desfăşoară”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă a afirmat că de regulă în conflictele armate se folosesc metode precum dezinformarea, inducerea în eroare, propaganda şi operaţiile informaţionale.

„Eu cred că degeaba încearcă să ne facă să ne fie frică, pentru că nu avem de ce să ne fie frică. Existăm măsuri concrete care s-au luat în interiorul Alianţei Nord-Atlantice astfel încât statele de pe frontiera estică a alianţei să beneficieze de măsuri întărite şi consolidate de descurajare şi apărare”, a adăugat Ciucă.

Acesta a explicat că, de la debutul războiului din Ucraina, un avion ucrainean a intrat în spaţiul aerian al României, în prima zi a conflictului militar din ţara vecină, solicitând aterizare de urgenţă pe un aeroport românesc.

”Nu văd de ce am fi acuzaţi că am desfăşurat astfel de activităţi. A fost absolut public, transparent, fără niciun fel de intenţie de a ascunde ceva”, a mai spus premierul.

Kremlinul a transmis, ieri, că orice ţară care îşi pune la dispoziţia Ucrainei aerodromurile pentru atacuri asupra Rusiei poate fi considerată că a intrat în conflict.

Un avion ucrainean a intrat, în 24 februarie, în spațiul aerian al României. Au fost ridicate imediat două aeronave militare, aparatul de zbor fiind interceptat și pus să aterizeze la Baza Aeriană 95 din Bacău.

În urmă cu aproape o săptămână, avionul militar Suhoi 27, aparținând Forțelor Aeriene Ucrainene, a părăsit România, la solicitarea autorităţilor ucrainene.

MApN transmis că avionul militar Suhoi 27 a părăsit spaţiul aerian al României cu respectarea legislaţiei naţionale şi internaţionale.

                                                                                                                    Adina Silav