16.6 C
București
duminică, 1 octombrie 2023 - 9:02
No menu items!

Nicolae Ciucă: „Contextul crizei sanitare ne obligă să luăm cele mai bune măsuri. Împreună putem reuşi!”

spot_img

Premierul Nicolae Ciucă arată, în mesajul transmis la 103 ani de la unirea Bucovinei cu Regatul României, că perseverenţa oamenilor de cultură şi a celor politici din acea perioadă, susţinuţi şi de voinţa populară, reprezintă un exemplu din care avem de învăţat şi astăzi. Şeful Guvernului vorbeşte şi despre frumuseţea aparte a Bucovinei, tradiţiile încă vii, valorile culturale, despre care spune că fac parte din identitatea noastră ca români şi ne reprezintă în faţa întregii lumi. „Avem o datorie sfântă să păstrăm intacte toate aceste valori, din respect faţă de strămoşi şi pentru a duce mai departe povestea acestui leagăn al Moldovei istorice”, subliniază Nicolae Ciucă. 

Iată mesajul integral al premierului Nicolae Ciucă, de Ziua Bucovinei

„Marcăm astăzi 103 ani de la realipirea ţinutului Bucovinei la România-Mamă, un act istoric care a precedat, în 1918, cu doar câteva zile, un alt moment de suflet pentru neamul românesc şi cel mai important al istoriei noastre, Marea Unire.

După aproape un secol şi jumătate de ocupaţie străină, Bucovina redevenea, la 28 noiembrie 1918, parte integrantă a teritoriului românesc. Indiferent de contextul politic, au continuat să simtă şi să gândească româneşte pe întreg ţinutul bucovinean.

Smulşi fără voia lor din trupul Moldovei de puterile străine ale acelor vremuri, bucovinenii au continuat să creadă în destinul lor, de a reveni între vechile hotare, chiar dacă istoria i-a ţinut departe de fraţii lor români. Perseverenţa oamenilor de cultură şi a celor politici din acea perioadă, susţinuţi şi de voinţa populară, reprezintă un exemplu din care consider că avem de învăţat şi astăzi, despre rădăcinile care ne unesc pe noi toţi şi care ne dau puterea de a depăşi orice obstacol, oricât de insurmontabil poate să pară pentru unii.

Frumuseţea aparte a Bucovinei, tradiţiile încă vii, valorile culturale şi toată încărcătura istorică a acestor locuri ne încântă sufletul, fac parte din identitatea noastră ca români şi ne reprezintă în faţa întregii lumi. Avem o datorie sfântă să păstrăm intacte toate aceste valori, din respect faţă de strămoşi şi pentru a duce mai departe povestea acestui leagăn al Moldovei istorice.

De Ziua Bucovinei, mesajul trebuie să fie unul de unitate. Contextul crizei sanitare ne obligă să luăm cele mai bune măsuri pentru a trece cu bine de această perioadă. Împreună putem reuşi!

Ziua Bucovinei este serbată anual pe 28 noiembrie. Legea privind declararea acestei sărbători a fost promulgată pe 28 octombrie 2015.

R. Dan