Nicolăescu: Încercăm să punem pe piaţă vaccinul antigripal de la Cantacuzino până la sfârşitul lunii

vaccin

Producţia de vaccin antigripal de la Institutul Cantacuzino a fost încheiată, dar mai trebuie făcute studiile clinice, dozele urmând să fie puse pe piaţă, probabil, până la sfârşitul lunii, a anunţat, joi, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

“Deocamdată, avem vaccin suficient şi nu avem un risc. Din păcate, între Cantacuzino şi Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) nu a fost o legătură de colaborare foarte explicită”, a spus Nicolăescu, arătând că ANM nu a făcut precizarea că la finalizarea producţiei este obligatorie efectuarea studiului clinic, “dar şi institutul având o problemă”, respectiv aceea că “nu a întrebat”.

De asenenea, Eugen Nicolăescu a mai precizat că producţia de vaccin antigripal la Institutul Cantacuzino a fost încheiată în 15 decembrie.

“Am făcut producţia. Este gata din 15 decembrie. Toate lucrurile sunt terminate. Producţia era gata. ANM i-a spus însă institutului că nu are studii clinice. Încercăm să facem acest lucru pe anumite etape, astfel încât, până la sfârşitul lunii, să punem vaccinul pe piaţă”, a spus el.

Totodată, ministrul a explicat că ANM ar fi fost “rugată” să elimine “birocraţia” la procedurile privind vaccinul antigripal de la Cantacuzino, însă nu în detrimentul calităţii acestuia.

“ANM face aceste proceduri. Noi am rugat, fără să facă derogare de la calitate, să vadă dacă pot scurta perioada de studiu clinic. Ştiţi că studiile clinice au şi multă birocraţie în ele. Scoateţi pentru acest caz birocraţia, cât se poate”, a spus Nicolăescu.

 D.M.

NICIUN COMENTARIU