7 C
București
joi, 27 ianuarie 2022 - 20:26
No menu items!

Nicolăescu: Este regretabil că s-a ales declanşarea grevei. Invit la discuţii pe 20 noiembrie

spot_img

eugen nicolaescu

Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, susţine că este regretabil că s-a ales declanşarea grevei generale, într-un moment în care au loc negocieri pentru soluţionarea problemelor din sistemul sanitar şi invită reprezentanţii Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate la discuţii, pe 20 noiembrie.

Ministerul sănătăţii face apel la profesioniştii din sistemul sanitar să dea dovadă de responsabilitate faţă de pacienţi şi să nu afecteze, prin acţiunile lor, buna funcţionare a sistemului sanitar.

Îmi exprim convingerea că înţelepciunea trebuie să pună în faţă interesul fundamental al cetăţeanului, că dialogul va ajuta la clarificarea poziţiilor şi la înţelegerea cu bună-credinţă a realităţilor care ne determină să acţionăm într-un anume mod.

Eugen Nicolăescu

ministrul sanatatii

Ministerul Sănătății (MS) arată, într-un comunicat de presă transmis joi, că problemele din sistemul sanitar pot fi rezolvate doar prin colaborare şi susţine continuarea dialogului cu reprezentanţii Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate.

În acest sens, ministrul Eugen Nicolăescu, împreună cu ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, invită reprezentanţii Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate, pe 20 noiembrie, la sediul MS, pentru continuarea dialogului social, având în vedere prevederile legale referitoare la conflictele de muncă, dar şi pentru continuarea demersurilor de identificare a soluţiilor care să îmbunătăţească activitatea sistemului sanitar şi a personalului medical, se mai arată în comunicatul de presă.

Ministerul Sănătăţii precizează că, în ultimele luni, s-au purtat numeroase discuţii cu Coaliţia Profesioniştilor din Sănătate, iar cea mai mare parte a revendicărilor acestora şi-a găsit soluţionarea – printre care majorarea veniturilor rezidenţilor prin acordarea unei burse, constituirea grupurilor de lucru pentru salarizarea personalului medical, dar şi probleme de natură organizatorică şi funcţională ale sistemului sanitar.

În ce priveşte solicitarea angajaţilor din distemul sanitar de alocare a 6% din PIB pentru Sănătate, MS susţine că acesta reprezintă un obiectiv politic până în anul 2016, asumat prin Programul de Guvernare USL.

“Ministerul Sănătăţii doreşte să reamintească că actualul Guvern şi-a propus ca obiectiv şi a reuşit să reîntregească salariile din sistemul sanitar după ce, în anul 2010, Guvernul de la acea dată le-a redus într-un mod nedrept şi de natură să afecteze într-un mod grav buna funcţionare a sistemului sanitar”, se menţionează în comunicat.

Vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a anunțat, joi, că angajații din sistemul sanitar vor intra în grevă generală, din 28 noiembrie.

R.D.