17.1 C
București
vineri, 7 octombrie 2022 - 13:10
No menu items!

Niciun leu pentru „lăcaşuri de cult” în proiectul de buget pe 2016

spot_img

În bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte, la capitolul cheltuieli pentru construcţia, renovarea şi conservarea lăcaşurilor de cult, estimarea pe 2016 este necompletată.

Proiectul pentru 2017, 2018 şi 2019 arată o alocare de sume, dar mult mai mici faţă de 2015.

Mai exact, dacă execuţia preliminară pe anul acesta este de peste 177 milioane lei, estimarea pentru 2017 e de numai 12 milioane, cea pe 2018, de puţin peste 10 milioane, iar cea pe 2019, de 8,7 milioane.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a declarat pentru ştirileprotv.ro că sigur vor fi afectaţi, dar în niciun caz nu vor opri derularea proiectelor BOR.

Conţinutul nu este unul îmbucurător pentru instituţia Patriarhiei Române. Cu atât mai mult cu cât toate proiectele pe care le desfăşoară la nivel de conservare şi întreţinere a monumentelor istorice până la marele proiect de importanţă naţională, Catedrala Mântuirii Neamului, au importanţă naţională. Din această perspectivă, e regretabilă această decizie.

Despre bugetele foarte reduse prevăzute pentru 2017-2019, Vasile Bănescu a spus că se situează toate aceste proiecte într-o logică actuală, care ţine cont, probabil, de alte priorităţi.

Prezent la sfinţirea unui lăcaş de cult la penitenciarul Jilava, Patriarhul IPF Daniel a spus că insistă chiar ca veniturile bisericii să fie impozitate, iar salariile asigurate de la bugetul de stat să fie eliminate, dacă, în schimb, li se vor restitui toate proprietăţile confiscate în mod abuziv de statul român.