1.4 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 8:03
No menu items!

Nicio zi fără șefi și foști șefi ai CNADNR la DNA

spot_img

Dorin Debucean, fost director general al CNADNR în mandatul lui Ludovic Orban la Ministerul Transporturilor, a fost audiat la DNA

Debucean_SZ

Dorin Debucean a fost condamnat, anul acesta, la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare, după ce a fost trimis în judecată tot de DNA, în 2012. Sentința a fost atacată cu apel. Debucean a fost acuzat că în cursul anului 2008, în calitate de director al CNADNR, ar fi vândut un teren din patrimoniul companiei la un preţ mult sub cel al pieţei şi ar fi făcut mai multe plăţi ilegale către o societate din Budapesta. Debucean a falsificat mai multe documente pentru a ascunde ilegalitatea. El a fost ajutat în demersurile sale de directorul adjunct, Alina Istrate, condamnată în același dosar. Prejudiciul a fost estimat la peste 3 milioane de euro.

Dorin Debucean a fost contestat ncă de la numirea sa în funcția de director al CNADNR, în aprilie 2008, pentru că lucrase anterior pentru firma Bechtel, iar în subordinea sa, în Compania de Drumuri, intra și celebrul contract. Mai mult, Debucean a fost acuzat că a făcut plăți neconforme în acest contract și ar fi semnat adiționale care au dus la mărirea prețului contractului cu peste 3 milioane de euro. Mai mult, spuneau responsabilii companiei de la acea vreme, prin această numire s-au încălcat chiar regulile acestui proiect. Și asta pentru că nota de renegociere a contractului de proiectare și construire a autostrăzii Brașov-Cluj-Borș stipulează, la articolul 6, alineatul 3, că „părțile nu vor recruta sau încerca să recruteze personal și muncitori dintre personalul și muncitorii celeilalte părți“.

În cursul zilei de marți, procurorii anticorupție i-au audiat pe Florin Dascălu, directorul întreținerii drumurilor din CNADNR și pe Dumitru Drugă, șeful serviciului de monitorizare și starea drumurilor din aceeași companie.

foto: Liviu Untaru

M.N.