22.8 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 11:33
No menu items!

Nicio persoană nu a fost reținută în dosarul retrocedărilor ilegale. Audierile la DNA au durat 20 de ore. UPDATE

spot_img

Nici cei trei judecători acuzați în dosar, nici alte persoane audiate, printre care finii lui Traian Băsescu, Prințul Paul și prințesa Lia, Viorel Hrebenciuc și Ilie Sârbu,  nu au primit ordonanțe de reținere

paul si lia la dna

UPDATE.

DNA a cerut, joi, arestarea a 6 persoane acuzate în dosarul retrocedărilor ilegale, două dintre acestea fiind magistrații de la Tribunalul covasna, dar nu și judecătoarea Anca Adam, soția „strategului” acestor afaceri, deputatul PSD Ioan Adam.

La data de 16 octombrie 2014, inculpaţii IACOB SORIN ION, BENGESCU DAN COSTIN, KADAS IOSIF, POENARU JĂNICĂ, ORDOG LORAND ANDRAS şi UȚĂ GABRIEL sunt prezentaţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Precizăm că, având în vedere calitatea de magistraţi a inculpaţilor ORDOG LORAND ANDRAS şi UȚĂ GABRIEL, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat, la data de 15 octombrie 2014, arestarea preventivă şi arestarea la domiciliu a celor doi.

comunicat DNA

Audierile au fost maraton, miercuri, la DNA Brașov, timp de 20 de ore fiind aduse toate persoanele vizate și saci de documente.

Ultimii au ajuns în fața procurorilor prințul Paul și soția sa Lia, în jurul orei 22.30, însoțiți doar de avocați. Prințul Paul nu a dorit să facă niciun fel de declarații nici la intrare și nici la ieșire, doar prințesa Lia a afirmat că este o datorie cetățenească să coopereze. Din mașina cu care au fost aduși cei doi fini ai lui Traian Băsescu, anchetatorii au adus și doi saci cu documente, acte ridicate în urma perchezițiilor din București. După terminarea audierilor, care au durat în cazul lor aproximatv o oră, avocații familiei au spus că vor remite un comunicat de presă.

Potrivit comunicatului DNA, senatorul Ilie Sârbu este urmărit penal pentru folosirea influenței de o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul folosirii de foloase necuvenite și sprijinirea unui grup infracțional organizat.

Deputatul Viorel Hrebenciuc este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență și instigare la folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, iar deputatul Ioan Adam, pentru instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, constituirea unui grup infracțional organizat, trei infracțiuni de cumpărare de influență.

Cei trei lideri ai PSD au fost audiați la DNA Brașov, alături de ceilalți inculpați – doi judecători de la Tribunalul Covasna, Lorand Andraș Ordog și Gabriel Uță, și judecătorul Roxana Adam de la Tribunalul Brașov (soția deputatului Ioan Adam).

În același dosar a fost pus sub acuzare și directorul general RNP Romsilva, Adam Crăciunescu, pentru abuz în serviciu și sprijinirea unui grup infracțional organizat.

Conform DNA, prejudiciul în sarcina RNP Romsilva în acest caz este de 304 milioane de euro, contravaloarea a 43.227 ha teren forestier.

sursa foto: adevarul.ro