20.7 C
București
vineri, 29 septembrie 2023 - 0:26
No menu items!

Nici Budăi nu crede că negocierile vor opri greva profesorilor: „Eu fac tot posibilul”

spot_img

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, luni, înaintea întâlnirilor cu sindicatele din educație, că la nivelul ministerului încep „discuțiile tehnice” pe noua lege a salarizării, dar coaliția trebuie să dea răspunsul pe solicitările de creșteri salariale, pentru că nu la Ministerul Muncii se decid cheltuielile pentru bugetul general consolidat.

”Eu fac tot posibilul. Nu știu dacă neaparat discuțiile cu mine vor opri greva. (…) Nu la Ministerul Muncii se decide tot ceea ce înseamnă cheltuieli”, a spus Budăi, în fața jurnaliștilor.

Ministrul Muncii a fost chemat, luni, cu doar câteva ore înainte de întâlnirea cu liderii sindicali din Educație, la Palatul Victoria, unde a avut discuții, inclusiv pe această temă, cu premierul Nicolae Ciucă, cu președintele PDS Marcel Ciolacu și cu ministrul Finanțelor Adrian Câciu. 

„Practic, ce s-a decis (la întâlnirea de la Palatul Victoria) este ca începând de astăzi (luni – n.r.) să discutăm aplicat pe grila propusă de tot sistemul de educaţie, care să facă parte integrantă din următoarea lege de salarizare care va fi ulterior discută în comisie tripartită, cu Banca Mondială şi cu Comisia Europeană. Sunt practic propunerile venite din partea lor şi noi trebuie să încorporăm acele propuneri în viitoarfea lege”, a explicat ministrul Muncii.

Marius Budăi a precizat că nu se va discuta doar cu educaţia, la ora 16.00 fiind discuţii şi cu cei din sănătate, iar de mâine (marţi,nr) vor face programări astfel încât şi săptâma aceasta şi cealaltă, pe lângă discuţiile care au fost până acum.

Budăi a mai spus că au mai fost discuţii la minister şi vor să continue la nivel de decizie şi să vină la discuţii şi sindicatele.

Despre ordonanţa cerută de sindicatele din educaţie, care să garanteze că debutanţii din învăţământ vor primi salariul mediu pe economie, ministrul a precizat: ”Din punct de vedere legal am dat în studiu această problemă, să vedem dacă avem cum acoperi legal această problemă, însă tocmai pe aceste solicitări şi pe grilă începem să discutăm aplicat, pe fiecare categorie în parte, de unde plecăm, unde ajungem. Sunt, de acum, discuţii tehnice”, a completat ministrul Muncii.
 
„Este clar că atunci când pui un minim pentru debutanţi, trebuie să creşti şi grila în continuare şi aici, cu în cadrarea în toate prevederile din PNRR, ce condiţionalităţi avem acolo şi recomandările de ţară, urmeazăaceste discuţii tehnice cu dumnealor şi vedem la ce variantă ajungem pe final”, a spus Budăi.
 
”Totdeauna bani, dacă vrem să o spunem, nu sunt, dar noi trebuie să ajungem de aşa natură şi asta înseamnă dialogul social, să găsim varianta cea mai corectă pentru toată lumea”, a completat el.
 
Marius Budăi a mai afirmat că la Ministerul Muncii lucrează tehnic pe legea salarizării şi că alt minister şi întreaga coaliţie trebuie să fie incluse în acest răspuns privind majorările salariale. El a ţinut să precizeze că de la coaliţie va veni un răspuns final privind solicitările profesorilor referitoare la majorarea salariilor.

D.Constantin