24.2 C
București
vineri, 12 august 2022 - 0:44
No menu items!

Niță: România și Italia vor colabora pentru dezvoltarea unui nou tip de reactor nuclear, proiect de 1 mld. €

spot_img

constantin-nita1

România și Italia vor colabora pentru realizarea la Mioveni a unui reactor nuclear demontrator de generația a patra, răcit cu plumb lichid, potrivit unui memorandum semnat miercuri la București. Actul a fost semnat de reprezentanții societăților Ansaldo Nucleare, ENEA și Institutului de Cercetări Nucleare.

Constantin Niță, ministrul delegat pentru Energie, a declarat că proiectul se întinde pe 15-20 de ani, are o valoare de 1 miliard de euro, iar sursele de finanțare vor veni din fonduri naționale și europene. Miza este dezvoltarea unei noi tehnologii și construirea, pe termen lung, a unei noi centrale nucleare, în județul Argeș.

”Guvernul sprijină acest proiect și sperăm ca în perioada urmatoare să găsim sursele de finanțare, atât interne, cât și din fonduri europene”, a spus Niță.

Noul demonstrator proiectat se numește ALFRED (Advanced Lead Fast Reactor European Demonstrator) și a fost proiectat pentru a face față problemelor de siguranță ale instalațiilor europene. Reactoarele din generația a patra își propun să folosească eficient conținutul energetic al materialului de fisiune și să recicleze deșeurile în interiorul reactorului.

Statul român speră că Ansaldo va rămâne și în proiectul de dezvoltare a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, pentru care cea mai mare parte a finanțării se așteaptă din China.

Vlad Bârleanu