5.7 C
București
luni, 12 aprilie 2021 - 7:15

Niţu: Noul Cod penal este mult mai dur decât vechiul cod, chiar dacă pedepsele sunt mai mici

tiberiu nitu

Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, a declarat joi la CSM că nu este adevărat că noul Cod Penal (CP) este favorabil infractorilor și că, dimpotrivă, este mai dur, chiar dacă pedepsele sunt mai mici.

“Am tot auzit în spațiul public că ‘noul cod, raiul infractorilor’. Nu este așa. Am publicat și pe site-ul Ministerului Public o notă de studiu prin care demonstrăm cu argumente juridice că nu este așa. Noul cod, la o analiză extrem de atentă, este mult mai dur decât vechiul cod, chiar dacă pedepsele sunt mai mici.

Sunt câteva elemente care sunt strâns legate între ele care ne pot duce la această concluzie. Termenele de prescripție specială, este o dată și încă o dată, nu doar la jumătate cum a fost înainte. Nu mai spun ca în caz de concurs (n.r. de infracțiuni) și de recidivă ești obligat ca judecător să dispui spor, ceea ce până acum nu exista. (…) Practic, orice act faci întrerupe cursul prescripției. Înainte doar dacă făceai acte ce trebuiau comunicate învinuitului întrerupeau cursul prescripției”, a spus Tiberiu Nițu.

Procurorul general a precizat că dacă se va face o analiză științifică a acestor coduri se va vedea că “sunt coduri europene și care pot fi aplicate”.

“Bineînțeles, există anumite neclarități. Eu încerc să văd partea lor bună și încerc să găsesc soluții pentru ca aceste coduri să fie aplicate. (…) Aparent putem spune cu privire la mai multe instituții că ne-ar putea produce probleme. (…) Aceste coduri vin cu noi strategii și viziuni europene. Colegii noștri care au lucrat la aceste coduri de-a lungul timpului nu au inventat ei instituția. Au studiat ce se întâmplă în statele Uniunii Europene și încercăm să ne adaptăm și noi la ceea ce este în Europa. Dacă nouă ne place să mergem la Paris sau la Viena, trebuie să ajungem ca și justiția să fie ca la Paris și ca la Viena. Nu trebuie sa fim închistați sau să ne sperie noul” , a adăugat acesta.

Legat de revizuirea Constituției, Tiberiu Nițu a spus că nu este în posesia proiectului.

“Tot ce știu este din mass-media. Aștept să primesc și eu în mod oficial un astfel de proiect”, a subliniat procurorul general.

A.V.