9.4 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 21:55
No menu items!

New York Times: “Niciun președinte al SUA nu a fost în război atât de mult timp ca Obama”

spot_img

Dacă în urmă cu opt ani, Barack Obama era candidatul la președinția SUA care voia să pună capăt războiului din Irak, totuși niciun președinte american nu a fost ulterior în război atât de mult timp, relatează “New York Times”.

“Dacă SUA rămân angajate în lupta în Afganistan, Irak și Siria până la sfârșitul mandatului său, Barack Obama va deveni singurul președinte din istoria SUA care și-a încheiat cele doua mandate, în întregime, la conducerea unei țări în război”, mai scrie “New York Times”, citat de stirileprotv.ro. Cotidianul american trece în revistă cei opt ani ai președintiei Obama și subliniază că, despre Franklin D. Roosevelt, Lyndon Johnson, Richard Nixon sau Abraham Lincoln nu se poate spune același lucru.

O hartă publicată de revista The Atlantic luni indica, de altfel, toate zonele intervențiilor militare americane, relatează Agerpres.

În afară de războiul în Afganistan, autorii au ținut seama și de operațiunile desfășurate de dronele americane în Pakistan, Somalia și Yemen, de luptă împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în Irak și în Siria, precum și de alte două “misiuni de consiliere și asistență” în Camerun împotriva grupării Boko Haram și în Uganda, împotriva mișcării LRA a lui Joseph Kony.

harta_ny_1

harta_2

Totuși, Barack Obama era departe de a se prezenta ca un susținător al războiului în campania prezidențială americană din 2008. The Atlantic amintește că el și-a bazat campania pe promisiunea că va pune capăt războiului în Irak și că va aduce corecții războiului în Afganistan.

“În primul său discurs inaugural, el a mai promis o politică externă bazată mai mult pe diplomație și mai puțin pe armată.” Dar, amintește “New York Times”, “Barack Obama a recunoscut rapid contradicția între mesajul său din campanie și realitatea căreia îi făcea față odată ajuns în fruntea țării. Când a acceptat Premiul Nobel pentru Pace, în decembrie 2009, el a declarat ca umanitatea trebuie să reconcilieze “două adevăruri aparent ireconciliabile – că războiul este uneori necesar și că el este de asemenea, la un anumit nivel, expresia nebuniei umane”.

Dacă președintele american a redus considerabil numărul trupelor angajate la sol, el a și dezvoltat cu larghețe programul dronelor. Rezultatul este, conchide “The Atlantic”, că, în cazul în care Obama nu căuta să sprijine noi dragoni la sosirea sa la Casa Albă, după opt ani “dragonii sunt în continuare acolo, dar cei care îi vânează au de acum tendința să opereze din aer sau în umbră”.

R.D.