9.9 C
București
duminică, 25 septembrie 2022 - 5:49
No menu items!

Neolife Medical Center oferă un cadou pacienților oncologici. “Care dintre noi?”, un film motivațional, inspirat din realitate

spot_img

Un centru medical din Capitală oferă o șansă pacienţilor oncologici de a vedea boala dintr-o altă perspectivă, prezentând un film artistic pe cât de emoționant, pe atât de inspirațional, despre puterea de a traversa momente grele în viață. Directorul medical al Centrului Medical Neolife, dr. Cristina Berteanu, iniţiatorul acestui proiect, consideră că pacienţii, mai ales cei oncologici, au nevoie nu numai de suport medical, ci şi de un sprijin spiritual, pe care ea îl oferă ori de câte ori are ocazia.

,,Centrul Medical Neolife caută mereu soluții, programe, proiecte, servicii care să vină în sprijinul pacienților oncologici. De data aceasta ne-am gândit să împărtășim pacienților noștri și tuturor celor care vor viziona acest film pe pagina de facebook Neolife un film care poate schimba percepții, poate influența destine și poate uni pe cei care trec prin acest diagnostic.

Pacientul oncologic are nevoie de mult suport și nu doar medical, ci și spiritual. Arta va rămâne întotdeauna hrană pentru suflet, iar schimbul de energie creatoare pe care art-terapia  o oferă pacientului oncologic poate fi un bun tratament complementar în traseul medical pe care acesta îl are de parcurs” – dr. Cristina BERTEANU, medic primar ATI, doctor în medicină.

NEOLIFE MEDICAL CENTER, membră a Grupului Internațional Bozlu, este una din clinicile medicale de referință din Romania și spațiul est european, unde experiență internațională, tradiția și inovația în medicină se conjuga la superlativ. Tehnici și echipamente revoluționare de diagnostic și tratament au fost aduse, în premiera, în Romania. Sunt aplicate cele mai avansate protocoale europene în tratamentul bolilor și, în mod special, al neoplasmelor. Echipe multidisciplinare de medici români și străini, educați la cele mai înalte universități de medicină din lume fac posibilă, acum și în Romania, o medicină de 5 stele pentru pacienții clinicii.

Filmul “Care dintre noi?“, în regia lui Chris Simion-Mercurian, va fi prezentat, sâmbătă, 5 decembrie, de la ora 20, pe pagina de Facebook a Centrului Medical Neolife şi, în premieră internaţională, pe unul dintre cele mai importante grupuri de suport din Statele Unite ,,Triple Negative Breast Cancer”.

Subiectul filmului este despre o cumpănă din viața regizoarei, care, în 2017, a fost diagnosticată cu cancer de sân și a urmat o intervenție chirurgicală. În 2018, a parcurs tratamentul oncologic, chimio și radioterapie. Trecând cu bine peste această încercare și fiind una dintre puținele femei care au văzut în cancer un dar, s-a gândit că poate să le fie de ajutor celor care trec prin acest diagnostic. Așa a apărut în 2018 albumul foto – text ,,Care dintre noi?”. Văzând că prejudecățile și mentalitatea despre această boala rămân neschimbate și că reacția celor de pe margine este de cele mai multe ori o dovadă de slăbiciune și lașitate, s-a gândit să scrie o piesă de teatru care să dea curaj și să schimbe perspectiva. Într-un salon de chimioterapie, unde o zi se trăiește cât o viață, unde se desenează uși când nu există niciuna și unde oamenii văd raze de soare chiar dacă nu există ferestre, cinci personaje cu experiențe diferite de viață reușesc în final să vadă situația în care sunt ca pe o oportunitate. Datorita pandemiei și a închiderii teatrelor, Chris a mutat proiectul de pe scenă, în on-line. Și mai mult decât atât, ceea ce credea că va fi o piesă filmată, a ieșit un film în toată regula, un mediu metraj plin de emoție și umor. ,,Care dintre noi?” pentru că nu știm niciodată care dintre noi. Una din 8 femei este diagnosticată cu cancer de sân.

,,Cancerul nu este o boală. Este o călătorie, e o oportunitate.  Filmul este modul meu de a le reaminti oamenilor că au în sine o putere nebănuită de a trece un obstacol greu. Trebuie doar să aibă răbdare, să nu se panicheze. Boala asta conține o experiență majora, cu delete total dar exista situații mult mai dramatice decât cancerul. În afara de asta, viață e frumoasă cu tot ce vine la pachet, nu doar cu ceea ce ne convine nouă. Ceea ce nu coincide cu agenda noastră, imprevizibilul, poate să ne aducă de fapt o schimbare profunda în bine. Doar să lașam să se întâmple. Să nu ne opunem”, spune Chris Simion – Mercurian.

A regizat peste 40 de spectacole și a publicat 11 cărți, a militat pentru promovarea și susținerea teatrului independent în Romania și a inițiat nenumărate proiecte cu acest scop printre care Undercloud, festivalul de teatru independent. În urma cu 3 ani a demarat proiectul Grivița 53 – ,,Primul teatru construit împreună” unde visează să ridice de la zero primul teatru independent. A vândut casa bunicii sale, cu banii câștigați a cumpărat terenul din Calea Grivitei 53 și pentru construcție a început să vândă cărămizi celor care vor să se alăture acestui demers.

Înainte de difuzarea filmului, de la ora 19, pe pagina de facebook Neolife vă avea loc o discuție intre Chris Simion – Mercurian, dr. Cristian Viișoreanu, medic specialist chirurgie generală, cu supraspecializare în chirurgie oncologică și dr. Cristina Berteanu, director medical Neolife, medic primar ATI, doctor în medicină.

Filmul a avut prima vizionare în Romania acum o luna pe pagina de facebook Fundația Renașterea, apoi pe Pacientul 2.0, Clinica Zetta și s-a bucurat de un mare succes atât în rândul pacienților, cât și în rândul spectatorilor obișnuiți. 

În film joacă actorii Maia Morgenstern, Marius Manole, Ilona Brezoianu, Crina Semciuc, dar și Delia Grigoroiu – pacientă, Georgiana Popescu – asistentă, Eva Spiru –studentă la medicina și copilul Alexandra Mercurian.

,,Când lucrezi cu Chris simți încredere, simți că e nevoie de tine, simți că ai un sens. Nu e pur și simplu un alt proiect, desi toți avem nevoie de proiecte, de spectacole, de filmări, de personaje, de continuitatea activității noastre. Înainte de orice alte considerente mi-a dat un rost pentru care să exist, pentru care să lucrez, pentru care să-mi pun întrebări. Acest film e că un suport, e o susținere și sper că vă alina o parte din angoasele, din neliniștile, din spaimele, din tenebrele ce sporesc gravitatea și impactul pe care-l are boala asupra omului.” , spune Maia Morgenstern.

 ,,Care dintre noi?

Maia Morgenstern – Andrea

Marius Manole – Medicul

Ilona Brezoianu – Ina

Crina Semciuc – Maica

Delia Grigoroiu – Delia

Georgeta Popescu – asistentă

Eva Spiru – medic rezident

Alexandra Mercurian – copilul

Sunet: Ștefan Munteanu

Foto și afiș: Dedi Grigoroiu

Machiaj: Georgeta Barbu

Asistent regie: Dan Severin

Montaj și sound design: Total Image Solution

Director de producție: Tiberiu Mercurian

Scenografia: Măria Miu

Asistent scenografie: Măria Constantin

Director de imagine: Cristi Enache

Text și regie: Chris Simion – Mercurian

 Producători: Grivița 53, Fundația Renașterea, Pacientul 2.0

Co-producători: Întreprinderea de cultură & Asociația R.O.Z.

Cu sprijinul: Bristol-Myers Squibb și Novartis

Durata: 50 min.

Textul este tradus de Smaranda Enache și subtitrarea este făcută de Mihnea Vonica.