marți, 19 ianuarie 2021 - 16:59

Nemții, vaccinarea obligatorie și ”lockdown”-ul

ATENȚIE! Ce trebuie să știți dacă reveniți în țară cu copiii, chiar dacă sunteți vaccinați

Persoanele vaccinate care călătoresc în state cu incidență ridicată de COVID, alături de copiii lor, vor trebuie să-i țină pe aceștia în carantină la...

Procurorii români nu s-au înghesuit să facă parte din echipa lui Kovesi, la Parchetul European. Ce candidați s-au înscris

Doar 14 procurori îndeplinesc criteriile de înscriere la interviul pentru funcția de procuror european, deși România ar fi trebuit să trimită 15 procurori și...

Infectarea cu SARS-CoV-2 poate fi detectată prin smartwatch, înainte de apariția simptomelor

Un studiu realizat de rețeaua de spitale Mount Sinai din New York arată că dispozitivele de tip smartwatch produse de companii precum Apple, Fitbit...

În ce condiții sunt exceptați de la carantină românii din Marea Britanie la revenirea în țară

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat, luni, o hotărâre privind intrarea în țară a românilor care sosesc din Marea Britanie, în cadrul...
  • Vlad Drăghicescu
    (corespondență specială)

Aflată de câteva săptămâni într-un ”lockdown” rigid, Germania consemnează o ”stagnare la nivel ridicat” a numărului de contagiuni, situație care nu permite urmărirea eficientă a lanțurilor de infectare, avertizează cancelarul federal Angela Merkel.

Din acest motiv și pe fundalul răspândirii noilor variante ale virusului, identificate în Marea Britanie și Africa de Sud, responsabilii politici vizează extinderea și înăsprirea actualelor restricții. Deja foarte severe, ele ar putea fi completate cu măsura suprimării totale a libertății de mișcare.

Oricum, pe termen scurt, o relaxare a îngrădirilor este puțin probabilă, doamna Merkel considerând că Republica Federală mai are nevoie de cel puțin opt până la zece săptămâni de ”măsuri dure”, deci de extinderea până în pragul sărbătorilor pascale a măsurilor existente – care în caz contrar expiră la finele lui ianuarie.  

”Dacă nu reușim să ținem în frâu virusul britanic, până de Paști vom avea o incidență de zece ori mai ridicată”, ar fi spus Merkel în cadrul unei ședințe a grupului parlamentar CDU/CSU, potrivit cotidianului ”Bild”, care citează surse din anturajul reuniunii.

În siajul acestui avertisment, vice-cancelarul Olaf Scholz a încercat să pregătească psihologic populația pentru prelungirea pe termen lung a paraliziei socio-economice a țării.

Social-democratul Scholz, care îndeplinește și funcția de ministru federal de finanțe, a avertizat împotriva slăbirii premature a măsurilor existente, precum și a ”presupunerii eronate” că virusul este periculos doar pentru cei foarte bătrâni și bolnavi. ”Nu se poate spune că actualele măsuri stricte se vor dovedi într-atât de eficace până la sfârșitul lunii ianuarie, încât să le putem slăbi din nou”, a spus oficialul în dialog cu ”Neue Osnabrücker Zeitung”.

Potrivit fostului primar al orașului Hamburg, ”oricine promite acest lucru dă dovadă de iresponsabilitate și șubrezește încrederea populației”, căci nimeni nu este ferit de riscul infectării. ”Vom depăși criza numai după ce o mare parte a populației va fi vaccinată”, a mai afirmat Scholz.

Vaccinați-vă sau căutați-vă alt serviciu

 ”Din nefericire mulți angajați din domeniul medical refuză să se vaccineze împotriva Sars-Cov2”, a criticat marți premierul Bavariei, Markus Söder, într-un interviu pentru ”Süddeutsche Zeitung”.

Politicianul bavarez a sugerat Consiliul German de Etică (organism compus din experți ce consiliază guvernul în chestiuni complicate privind societatea, medicina, știința, etc.) ”să verifice pentru ce categorii de persoane poate fi luată în calcul vaccinarea obligatorie”, subliniind că în centrele de îngrijire a vârstnicilor este vorba despre ”viață și moarte”.

Prin mesajul transmis, Söder (care în debutul pandemiei sublinia că vaccinarea obligatorie ar putea fi o opțiune, dar care ulterior a transmis că nu susține această idee) pare să relativizeze asigurările Guvernului care a repetat cu obstinație că vaccinarea va rămâne voluntară.

Confruntat cu acuzațiile Alternativei pentru Germania, (dreapta radicală), însuși ministrul federal al Sănătății, conservatorul Jens Spahn, afirma în urmă cu două luni în Bundestag: ”Încetați să mai răspândiți informații false. Aveți cuvântul meu de onoare: nu va exista vaccinare obligatorie în această pandemie!”

Potrivit unui sondaj recent, jumătate din personalul medical din Germania refuză să se vaccineze (voci din sistem spun chiar că este o cifră optimistă). Statul, a spus domnul Söder, trebuie să se implice în organizarea unei ”campanii de promovare a vaccinării de mare amploare”, în care să fie implicate personalități din lumea artei, sportului, dar și oameni politici.

”Trebuie făcut ceva împotriva numeroaselor știri false despre vaccinările coronavirus”, consideră premierul Bavariei, în opinia căruia vaccinarea reprezintă o datorie cetățenească.

Rămâne de văzut dacă sugestia liderului CSU va fi supusă analizei în Consiliul de Etică, ori chiar pusă în practică. Membri ai executivului, precum ministrul federal al muncii, Hubertus Heil, cât și nume sonore din CDU (partidul Angelei Merkel) i-au dat de înțeles colegului din Bavaria că intervenția sa e hazardată, fără însă a exclude cu tărie eventuala introducere a obligativității vaccinării.

”Nu e cazul să speculăm pe marginea vaccinării obligatorii în acest moment”, a spus Heil la RTL. ”Drumul pe care l-a ales executivul, acela de a nu introduce vaccinarea obligatorie, este corect”, a spus ministrul. Acesta a arătat că se vor face eforturi pentru buna informare a populației, sperându-se că astfel serul va fi acceptat mai ușor.

”Nici pe mine nu mă încântă vaccinarea obligatorie”, spune Friedrich Merz, unul dintre candidații la șefia Uniunii Creștin-Democrate. Corect ar fi ca imunizarea rapidă a personalului medical să fie recomandată în mod clar și asumat, a mai subliniat Merz.

Alți observatori găsesc discuția despre vaccinare (obligatorie sau nu) prematură, ba chiar deplasată, în contextul în care, pentru moment, nu există suficient vaccin, iar inocularea fiolelor existente se dovedește foarte anevoioasă.

În fine, să mai pomenim și de scandalul din urmă cu numai câteva zile, provocat de un stomatolog din Germania care a impus angajaților săi să se vaccineze, amenințându-i că, în caz de refuz, li se vor desface contractele de muncă.

Citată de ”Bild”, o avocată specializată în legislația muncii a atras atenția că în baza legilor în vigoare, doctorul stomatolog nu are dreptul de a obliga personalul cabinetului să se vaccineze. ”Legea de prevenire a infecțiilor prevede o vaccinare obligatorie pentru personalul cabinetelor medicale numai pentru rujeolă”.

Vaccinarea obligatorie și pentru coronavirus necesită modificări legislative, a mai precizat specialistul.

În fine, acesta a respins ideea izolării categoriilor ”vulnerabile” de persoane, concomitent cu desfășurarea în condiții normale a vieții celorlalți, catalogând-o înșelătoare. Puținele țări care au urmat această rută ”au plătit cu vârf și îndesat și au abandonat-o”, a precizat Scholz, răspunzând astfel solicitărilor insistente ale liberalilor germani în sensul protejării (nu izolării) cu prioritate a persoanelor cazate în centrele de îngrijire, care consemnează grosul deceselor asociate Covid.

În scandalul PNL, Emil Boc își tranșează poziția: “Nu am nici o funcție în PNL și nu îmi doresc nici o funcție în PNL”

Emil Boc a declarat marți că nu are în prezent nicio funcție în PNL și că nu își dorește nicio funcție la viitorul congres...

Marcel Ciolacu a fost acasă la Viorica Dăncilă, care i-a făcut un ceai de fructe. Ce povestește fostul premier PSD

Fostul premier Viorica Dăncilă a descris, într-o carte-interviu realizată în colaborare cu jurnalista Marga Nițu, momente din perioada în care a fost premier. Printre...

Vicepremierul Kelemen Hunor a angajat un consilier de stat eliberat din funcție de prim-ministrul Florin Cîțu

Sebastian Bodu a fost numit în funcția de consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al viceprim-ministrului Kelemen Hunor, printr-o decizie a...

Nicuşor Dan o dă la întors după ce a spus că este normal să ai 19 grade în casă. Ce comentarii i-au scris bucureștenii

Nicuşor Dan a încercat să-și explice afirmațiile făcute luni seară, la Digi24, când a spus că este normal să ai 19 grade în casă....

Deloitte: Companiile vor să recalifice peste o treime din angajați, pe fondul automatizării

Companiile globale plănuiesc să recalifice peste o treime (34%) din forţa de muncă, în următorii trei ani, ca urmare a transformării tehnologice, conform unui...