Pelerinajele la evenimentele religioase vor fi interzise, urmând să poată participa doar persoanele care au domiciliul sau reședința în localitățile în care au loc procesiunile religioase. Raed Arafat a cerut luni comitetelor județene să se reunească „de urgență” pentru a impune, carantina în cazul focarelor active, sau să interzică nunțile sau botezurile, să închidă activitatea restaurantelor și să se revină din nou la telemuncă, dacă indicele de incidență al noilor infecții este între 1,5 și 3.

„În zonele cu incidență 1,5 la mia de locuitori, recomandarea este ca toți agenții economici, publici și privați, să ia în considerare munca de la domiciliu și unde nu se poate decalarea programului. Acest lucru trebuie să devină o obligație în toate zonele cu incidență mai mare de 1,5 la mia de locuitori”, a spus secretarul de stat Raed Arafat. Documentul CNSU poate fi accesat aici.

Hotarare-cnsu-nr–47-din-05-10-2020

În plus, autoritățile analizează introducerea unei măsuri de suspendare a activității agenților economici „cel puțin 30 de zile” dacă nu sunt respectate recomandările autorităților.

Autoritățile au impus și o serie de reguli pentru persoanele care vin în România dintr-o țară cu un indice de incidență mai mare decât în țara noastră.

Astfel, „cei care vin pentru trei zile, pot veni cu un test negativ în ultimele 24 de ore”, a explicat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

„Cei care vin pentru o perioadă mai lungă intră în carantină 14 zile, cu posibilitatea ca a opta zi să poată efectua un test la cerere. Dacă e negativ și asimptomatic, la zece zile pot ieși în carantină”, dacă nu vor respecta carantina de 14 zile, a adăugat el.

Declarații Nelu Tătaru:

 • Suntem pe un trend ascendent după septembrie: după revenirea din concedii, redeschiderea școală, campanie electroală
 • Am avut o creștere a numărului de localități a indicelui peste 3, prin urmare s-au făcut evaluări ale tuturor activităților. S-au luat în seara aceasta decizii.
 • Se impun anumite reguli pentru cetățenii care vin din țări cu un indice mai ridicat: Cei care intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile pot ieși din carantină în a 10-a zi dacă efectuează un test de coronavirus în a 8-a zi, iar acesta este negativ. Se exceptează de la articolul 1 persoanele care rămân în România pe o perioadă mai mică de 3 zile și prezintă un test negativ de coronavirus care a fost efectuat în ultimele 48 de ore.
 • Evaluarea fiecărui caz se va face în continuare prin anchete epidemiologice, iar situația din fiecare localitate va fi evaluată în funcție de indicele cazurilor noi la mia de locuitori în 14 zile.
 • Gestionăm o lună septembrie grea, vine o lună octombrie cu evenimente religioase. Suntem într-un efort comun. Depinde doar de noi dacă vom forța spitalele.

Declarații Raed Arafat:

 • Toate Comitetele județene de Situații de Urgență se vor reuni de urgență pentru a lua toate măsurile prevăzute în HG-uri pentru incidențele de 1,5 cazuri/mia de locuitori în ultimele 14 zile.
 • Măsurile ce vor fi analizate: purtarea măștii în spațiile închise și deschise, mai ales în spațiile aglomerate.
 • Carantinarea localităților care depășesc 3 cazuri / mia de locuitori în ultimele 14 zile.
 • Interzicerea evenimentelor precum nunți și botezuri în locitaățile cu peste 1,5 cazuri/mia de locuitori.
 • Este în analiză posibilitatea închiderii/suspendării agenților care nu respectă recomandările.
 • Toate instituțiile publice și private, precum și operatorii economici care își desfășoară activitatea în localitățile unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mare decât 1,5 la mia de locuitori au obligația analizării modului de desfășurare a activității în vederea organizării programului de lucru în regim de muncă la domiciliu sau telemuncă, iar acolo unde acest lucru nu este posibil se recomandă decalarea programului de lucru.
 • Organizarea de sărbători religioase este permisă doar cu participarea persoanelor care au domiciliu sau reședință în locul unde se desfășoară evenimentul;
 • E extrem de necesar. Riscul major nu e doar participarea, e pe durata transportului spre localitate sau înapoi acasă. Dacă se stă în autobuz ore întregi, e suficientă o persoană infectată ca să îi infecteze pe toți.
 • Controalele vor fi intensificate. Vor fi făcute verificări de respectare a regulilor.
 • Încă o decizie: persoanele alese la alegerile locale să poată depune jurământul oficial fără prezență fizică, ci online, dacă sunt în izolare sau carantină.