3.4 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 9:38

Nelu Tătaru le face dosare penale pentru cumpărare de influență părinților care își trimit copiii bolnavi la școală

spot_img

O greșeală impardonabilă, din ciclul gafelor făcute de la decretarea stării de urgență până acum, a fost descoperită de jurnaliștii de la Lumea Banilor în declarația pe proprie răspundere concepută de Ministerul Sănătății pentru părinții care își trimit copiii la școală.

După cum se cunoaşte, una dintre măsurile propuse de Ministerul Sănătăţii pentru începerea noului an şcolar priveşte completarea de către părinţi a unei declaraţii pe proprie răspundere, înainte ca aceştia să-şi trimită copiii la şcoală. Este vorba despre o declaraţie prin care părinţii dau asigurări că nu-şi vor trimite copiii la şcoală dacă au prezentat simptome specifice unei afecţiuni cu potenţial infecţios, au fost diagnosticaţi cu Covid sau au venit în contact cu o persoană testată pozitiv.

În doocument, părinţii sunt avertizaţi că dacă oferă date nereale li se vor aplica prevederile art. 292 din Codul penal. “Cunoscând prevederile art. 292 Cod Penal cu privire la falsul în declaraţii, declar pe proprie răspundere ca….”, se menţionează în declaraţie. Adică, părinţii sunt ameninţat că dacă mint li se vor deschide dosare penale pentru fals în declaraţii, în baza art. 292 din Codul penal.

În fapt, art. 292 din Codul penal invocat de Ministerul Sănătăţii nu are nicio legătură cu falsul în declaraţii, ci pedepsește infracţiunea de cumpărare de influenţă.

În ceea ce priveşte falsul în declaraţii, acesta se regăseşte la art. 326 din Codul penal. Articolul 292 privind falsul în declarații era prevăzut de vechiul Cod penal. Practic, juriștii Ministerului Sănătăţii au încurcat Codurile penale şi au invocat un articol care în prezent nu mai este în vigoare.