0.4 C
București
sâmbătă, 28 ianuarie 2023 - 8:30
No menu items!

Negocierile UE-Marea Britanie pentru Brexit vor continua până la jumătatea lunii octombrie

spot_img

Uniunea Europeană şi Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord vor continua negocierile privind relaţiile comerciale post-Brexit de săptămâna viitoare până la Consiliul European din 15-16 octombrie, au declarat vineri surse diplomatice europene pentru Reuters.
Runda de negocieri din această săptămână dintre UE şi Londra, ultima programată, nu a reuşit să soluţioneze toate problemele rămase nerezolvate.
Principalele divergenţe sunt legate de solicitarea Bruxelles-ului ca în schimbul unui acord de comerţ liber – fără cote şi taxe vamale – Regatul Unit să aplice în continuare unele dintre normele blocului comunitar, pentru a evita o posibilă concurenţă neloială din partea britanicilor pe piaţa europeană. Un dosar sensibil este şi cel referitor la drepturile de pescuit.
Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană la 31 ianuarie, la câteva zile după semnarea Acordului de retragere care includea condiţiile despărţirii.
Ţara a intrat de atunci într-o perioadă de tranziţie, până la 31 decembrie 2020, timp în care va continua să aplice regulile europene. Bruxellesul şi Londra profită de acest lucru pentru a negocia un acord privind viitoarea lor relaţie, în special legătura comercială, cu speranţa că ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2021. Dacă un asemenea acord nu este convenit, viitoarea relaţie comercială dintre UE şi Regatul Unit va fi guvernată de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.