3 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 4:40
No menu items!

Negocierile PSD, PNL, UDMR intră într-o nouă etapă. Ultimele piedici: Justiția și modificarea Constituției

spot_img

Negocierile dintre echipa liberală, condusă de Nicolae Ciucă, liderii PSD și cei ai UDMR au ajuns aproape de final pe tema programului de guvernare.

Potrivit unor surse politice, a fost agreat pachetul de măsuri sociale, la fel și majorarea ponderii investițiilor în produsul intern brut, de la 5,6% la 7%, dar și renunțarea la introducerea oricăror noi taxe. 

Iată ce va cuprinde pachetul de măsuri sociale prevăzut a fi implementat anul viitor: 

Pensiile vor crește cu 10% de la 1 ianuarie. Pensia minimă va crește de la 800 la 1.000 de lei de la 1 ianuarie. În plus, pensionarii care au o pensie de până la 1.600 de lei vor primi în luna ianuarie un sprijin (o singură dată) de 1.200 de lei pentru a suporta creșterile de prețuri la utilități. Cei care au o pensie de peste 4.000 de lei vor plăti contribuții pe sănătate de 10%.

Alocațiile pentru copiii între 0-2 ani vor crește la 600 de lei, iar cea pentru copiii de peste 2 ani va crește la 243 de lei. Se va aloca a 13-a indemnizație pentru persoanele cu dizabilități.

Salariul minim va crește, de la 1 ianuarie, la 2.550 de lei și va fi acordat pentru o perioadă de maximum 24 de luni (se presupune că, în 2 ani, acel angajat va evolua profesional astfel încât să obțină un salariu mai mare).

În acest fel, programul de guvernare este aproape finalizat, singurule pietre de moară asupra cărora nu s-a ajuns încă la un acord fiind desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție și modificarea Constituției. 

Negocierile pe acestea două teme importante vor continua în acest weekend, pentru ca ulterior să se treacă la discuțiile pe tema componenței noului Executiv. 

Emanuel Stan