19.2 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 3:08
No menu items!

Negocierile dintre Obama și republicani s-au încheiat fără rezultat. Criza bugetară continuă

spot_img

Obama a semnat legea care restabilește indemnizațiile pentru familiile soldaților uciși în luptă

Președintele american Barack Obama s-a întâlnit joi cu liderii republicani din Camera Reprezentanților în încercarea de a găsi o soluție pentru ieșirea din criza bugetară ce afectează administrația federală americană, însă întâlnirea s-a încheiat fără niciun rezultat, transmite agenția EFE.

Liderul de la Casa Albă nu s-a pronunțat încă asupra propunerii liderului republican John Boehner de creștere temporară a plafonului datoriei în schimbul reluării negocierilor asupra bugetului, transmite agenția EFE.

„În urma unei discuții asupra posibilelor opțiuni de urmat, nu s-a luat o decizie precisă. Președintele speră să se înregistreze noi progrese în negocierile cu membrii celor două partide”, potrivit unui comunicat transmis de Casa Albă.

Republicanii au prezentat un plan ce prevede ridicarea plafonului datoriei pentru o perioadă limitată de șase săptămâni, solicitând în schimb ca în acest timp să poarte negocieri cu democrații în vederea reducerii deficitului bugetar.

Obama nu a vorbit despre această propunere, însă liderul majorității democrate din Senat, Harry Reid, a reafirmat că partidul său va negocia cu republicanii numai după ce aceștia vor accepta un acord privind ridicarea plafonului datoriei, care să permită reluarea activității administrației federale, suspendată de pe data de 1 octombrie.

‘Dacă administrația se redeschide și republicanii acceptă să crească limita de îndatorare, vom negocia în orice chestiune’, a spus Reid în fața presei, după întâlnirea de la Casa Albă.

Democrații și republicanii trebuie să ajungă până pe 17 octombrie la un compromis în problema creșterii limitei legale a datoriei publice, altfel Trezoreria riscă să intre în incapacitate de plată.

C.A.