1.4 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 5:14
No menu items!

Negocieri pentru Comisia Juncker: Corina Crețu la Ajutor Umanitar, Polonia ia al doilea mandat consecutiv la Buget

spot_img

Numirea comisarului a intrat în malaxorul campaniei electorale

juncker cretu

Jean-Claude Juncker, noul președinte al Comsiei Europene, o va desemna pe Corina Crețu în calitate de comisar european pentru Ajutor Umanitar, a declarat pentru Sursa Zilei o sursă de la Bruxelles.

Astfel, se confirmă varianta de distribuție a mandatelor publicată joi de EurActiv. Portofoliul Ajutor Umanitar a fost deținută în a doua Comisie Barroso de reprezentanta Bulgariei.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că, în urma unor negocieri lungi şi complicate a obţinut ”pentru România” portofoliul Dezvoltării Regionale – ”cel mai important portofoliu din CE”. Ulterior, premierul s-a repliat și l-a acuzat pe președintele Traian Băsescu că a intervenit pe lângă Juncker pentru ca România să obțină un portofoliu fără importanță, iar acest element să fie folosit în bătălia politică.

Comisarii nu reprezintă țările membre, ci Uniunea Europeană, însă distribuția pe țări este văzută ca un element de prestigiu.

Oficial, România a încercat să obțină un al doilea mandat consecutiv la Agricultură, prin Dacian Cioloș. Păstrarea aceluiași portofoliu de căstre reprezentantul aceluiași stat este neuzuală, de aceea Guvernul nu a insistat. Este posibil însă ca Victor Ponta să se fi referit la șansele mici de a păstra Agricultura doar pentru a scăpa de Cioloș și a o promova pe Corina Crețu. Polonia va obține un al doilea mandat la Buget și Control Financiar, prin Elzbieta Bienkowska, după mandatul lui Janusz Lewandowski.

Portofoliul Agriculturii va reveni reprezentantului Irlandei, iar portofoliul Dezvoltării Regionale – reprezentantului Croației, Neven Mimica. Joi, Jean-Claude Juncker a audiat-o pe Corina Crețu.

Guvernul și Președinția au gestionat numirea comisarului din partea României exclusiv cu gândul la campania electorală. Cele mai importante consecințe vor fi în această direcție: premierul Ponta îl va acuza pe președintele Băsescu de sabotaj la adresa intereselor naționale, iar președintele Băsescu îl va acuza pe premierul Ponta că a trimis la Juncker un candidat slab pregătit.

V.B.