0.1 C
București
joi, 9 decembrie 2021 - 9:47
No menu items!

Navele mari de croazieră vor fi interzise la Veneția

spot_img

Marile nave de croazieră, acuzate că pun în pericol centrul istoric al Veneţiei inclus în patrimoniul UNESCO, vor fi interzise începând cu 1 august, a anunţat, marţi, guvernul italian. 

UNESCO a avertizat recent, că Veneția va fi pus în pericol dacă orașul nu va interzice permanent navele de croazieră. Prim-ministrul Mario Draghi a salutat “o etapă importantă pentru conservarea lagunei veneţiene”, supusă de decenii presiunii continui a pacheboturilor care aduc milioane de vizitatori în Oraşul Dogilor.

Apărătorii patrimoniului şi ai mediului denunţă de ani de zile flagelul navelor mari, care ameninţă ecosistemul fragil al lagunei şi fundaţiile centrului său istoric. Dezbaterea a fost relansată luna trecută, în momentul revenirii navelor de croazieră, după luni de pandemie care le-au readus veneţienilor liniştea şi aerul curat.

Navele de peste 25.000 de tone, de peste 180 de metri lungime, de 35 de metri înălţime sau ale căror emisii conţin peste 0,1% sulf nu vor mai fi autorizate să intre în bazinul San Marco, pe canalul San Marco sau pe canalul Giudecca.