joi, 1 octombrie 2020 - 7:48

Navalnîi a fost spionat de serviciile rusești, pas cu pas, în Siberia

Ludovic Orban: Nu există o creştere semnificativă a procentului de îmbolnăviri la școlari

Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri că, din evaluarea făcută, nu există o creştere semnificativă a procentului de îmbolnăviri cu noul coronavirus în rândul...

Legile justiției, tema convocării lui Orban și Predoiu la Cotroceni. Iohannis: Desființarea Secției Speciale, unul dintre aspectele ce trebuie rezolvate

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, într-o conferință de presă la Cotroceni, că a discutat cu premierul Ludovic Orban și cu ministrul justiției Cătălin...

Biroul Electoral Central a respins renumărarea voturilor în Sectorul 1. Unde vor fi, totuși, renumărate

Biroul Electoral Central (BEC) a respins miercuri, cu majoritate de voturi, solicitările PSD de renumărare a voturilor din Sectorul 1 al Capitalei, au declarat...

Comisarul Radu Gavriș se întoarce la Poliția Capitalei

Comisarul Radu Gavriş câștigă prima rundă a procesului deschis Inspectoratului General al Poliției Române, după ce, fostul șef al Poliției, Liviu Vasilescu, l-a detașat...

Un ziar rus a susținut că a existat o supraveghere guvernamentală amplă a criticului de la Kremlin, Alexei Navalny, în timpul unei călătorii în Siberia, înainte ca acesta să se prăbușească de o suspectă otrăvire joi, scrie The Guardian.

Secretarul de presă al lui Navalny, Kira Yarmysh, s-a plâns că acesta a fost urmărit în timpul călătoriei, numind supravegherea poliției „absolut evidentă” în timpul unei opriri în orașul Novosibirsk. Următoarea etapă din orașul Tomsk a fost „relativ calmă”, a spus ea, până când Navalny s-a îmbolnăvit în timpul unui zbor de întoarcere la Moscova joi. Sâmbătă a fost transferat la spitalul Charité din Berlin pentru tratament.

Dar într-un articol publicat de ziarul Moskovsky Komsomolets, surse ale poliției au descris mișcările și întâlnirile politicianului din Tomsk, identificând apartamentul în care acesta stătea urmărind o livrare de sushi către un asociat, colectând încasările de la un magazin local și chiar urmându-l în timpul unei scurte călătorii în afara orașului, pentru o seară, să înoate în râul Tom.

Scurgerea de informații a fost făcută aparent pentru a arăta că Navalny nu a fost otrăvit în oraș, dar a dezvăluit gradul în care activitatea sa a fost supravegheată de forțele de ordine.

„Serviciile de securitate sunt înclinate să creadă că, dacă evenimentele legate de o otrăvire au avut loc, atunci au avut loc probabil la aeroport sau în avion”, a scris ziarul. „Mișcările și contactele sale în oraș au fost studiate amănunțit.”

Răspunzând scurgerii de informații, Yarmysh i-a spus lui Guardian: „Am fost conștienți de faptul că am fost urmați. Se întâmplă tot timpul când Alexei merge în regiuni într-o călătorie de afaceri. Deci detaliul nu ne surprinde deloc. Ceea ce este surprinzător este faptul că au decis să le dezvăluie publicului atât de întâmplător, de parcă nu este mare lucru să urmărească cetățenii obișnuiți și chiar să ceară facturile de la supermarket.”

Navalny, care a căzut în comă după ce a băut un ceai în aeroport, a ajuns sâmbătă la aeroportul din Tegel din Berlin și a fost internat la spitalul universitar Charité pentru teste preliminare și tratament.

Jaka Bizilj, un activist al cărui ONG Cinema pentru pace a organizat zborul spre Berlin, a declarat reporterilor din afara spitalului că starea lui Navalny era „foarte îngrijorătoare”. Spitalul a spus: „Diagnosticele medicale extinse sunt în prezent în curs. Examinările vor dura ceva timp. “

Zborul a urmat o pauză de 12 ore la un spital din orașul sibian Omsk, deoarece medicii au refuzat să-l elibereze pe Navalny pentru un transfer în străinătate, spunând că este prea bolnav să se mute.

Susținătorii lui Navalny au acuzat spitalul din Omsk că i-a pus în pericol viața prin întârzierea transportului și au susținut că medicii au fost sub presiune guvernamentală pentru a acoperi orice probă a unui atac. Oficialii din Omsk au declarat sâmbătă că testele nu au arătat că a fost otrăvit.

Eliberarea lui Navalny a avut loc numai după ce soția sa, Iulia, i-a solicitat direct lui Vladimir Putin să-i permită transportul în Germania și după ce Angela Merkel și Emmanuel Macron și-au exprimat îngrijorarea cu privire la sănătatea lui Navalny.

Yarmysh a spus: „Lupta pentru viața și sănătatea lui Alexei începe doar și trebuie făcut multe, dar cel puțin acum am făcut primul pas.”

O fotografie publicată de Yarmysh părea să arate că Navalny a fost încărcat în ambulanța aeriană într-un vas de izolare. Ellen Cathrine Andersen, directorul executiv al Epiguard, producătorul, a declarat că păstăi „protejează profesioniștii din domeniul sănătății sau echipajul aerian împotriva pacienților infecțioși sau, în acest caz, a celor cu suspiciune de otrăvire”.

Vineri, directorul Fundației Anticorupție a lui Navalny, Ivan Zhdanov, a declarat că un oficial de poliție i-a spus că a găsit o „substanță mortală”, dar a refuzat să o divulge, citând ancheta în curs.

“Această substanță prezintă un risc pentru viața nu doar a lui Alexei, ci și a celor din jurul său”, a spus Zhdanov, a declarat oficialul poliției. „Toți cei din jurul său ar trebui să poarte echipament de protecție.” Ulterior, medicii au negat că au găsit substanțe chimice toxice.

Spitalul din Berlin a tratat anterior un alt dizident rus, Pyotr Verzilov, pentru o intoxicație suspectată în 2018. Într-un interviu, Verzilov a spus The Guardian că simptomele lui Navalny păreau „destul de asemănătoare cu ale mele”, inclusiv transpirația bruscă, pierderea coordonării și eventuala pierdere a cunoștinței.

Navalny s-a îmbolnăvit joi, după ce a urcat într-un zbor în Tomsk, unde se întâlnise activiști și voluntari înainte de alegerile locale luna viitoare. La scurt timp după decolare, Yarmysh a spus, a început să transpire, a avut dificultăți de concentrare și apoi și-a pierdut cunoștința.

„A început să se simtă foarte bolnav. S-au străduit să-l aducă și el urla”, a spus Pavel Lebedev, un alt pasager. El a postat un videoclip care arată personalul medical care se grăbea în spatele avionului, în timp ce un pasager bărbat urla de durere.

Piloții au făcut o aterizare de urgență. “Am primit un mesaj foarte clar din partea medicilor că, dacă nu ar fi existat o aterizare de urgență în Omsk, el ar fi murit”, a spus activistul Bizilj, potrivit Reuters.

Dan Barna respinge solicitarea PSD: ”Cazurile în care se prevede renumărarea voturilor sunt prevăzute de lege; nu suntem în acele situaţii”

Dan Barna, copreşedinte USR PLUS, a respins miercuri ideea unei renumărări a voturilor de la Sectorul 1, subliniind că situaţia de acolo nu se...

Cîţu: Fără pandemia Covid-19, deficitul bugetar la opt luni ar fi fost de 1,9%, în loc de 5,1%

România ar fi înregistrat un deficit bugetar de 1,93% din PIB în luna august, mai mic decât cel consemnat anul trecut, de 2,1%, dacă...

BNS: România este singurul stat din UE cu o indemnizaţie medie de şomaj mai mică de 50% din salariul minim

Creşterea indemnizaţiei de şomaj este justificată şi necesară deoarece ar contribui la o integrare reală a şomerilor în piaţa muncii, România fiind singurul stat...

CCR a admis sesizarea Guvernului: Legea de înfiinţare a “DNA-ului pădurilor”, neconstituţională

Curtea Constituţională a admis, cu unanimitate de voturi, obiecția de neconstituționalitate formulată de Guvernul României și a constatat că este neconstituțională Legea pentru organizarea...

Carlos Ghosn, fostul şef Renault-Nissan, lansează un program de revitalizare a economiei Libanului

Carlos Ghosn, fostul preşedintele al grupului Renault-Nissan, care a fugit din Japonia în urma unui scandal financiar, lansează un program de instruire în afaceri...