23 C
București
luni, 20 mai 2024 - 19:09
No menu items!

Navă de război americană, acuzată de o „încălcare gravă” a suveranității Beijingului în Marea Chinei de Sud

spot_img

Tensiunile dintre Statele Unite și China au escaladat luni, când USS Gabrielle Giffords, o navă de război americană, a navigat în apropierea apelor disputate din Marea Chinei de Sud, atrăgând critici puternice din partea Chinei. Armata chineză a acuzat nava americană de „încălcarea gravă a suveranității și securității Chinei”.

Potrivit unei declarații a armatei chineze, prezența navei de luptă nu numai că a încălcat suveranitatea, ci a „subminat pacea și stabilitatea regională”, catalogând SUA drept „cea mai mare amenințare la adresa păcii și stabilității” din regiune.

În replică, comandantul Megan Greene din Flota a șaptea a SUA a apărat acțiunile USS Gabrielle Giffords, declarând că nava „desfășura operațiuni de rutină în apele internaționale”, în conformitate cu dreptul internațional. Ea a subliniat angajamentul de a lucra alături de aliați și parteneri în sprijinul unui „Indo-Pacific liber și deschis”.

Incidentul are loc după o întâlnire de luna trecută între președintele Joe Biden și liderul chinez Xi Jinping, care a avut ca scop stabilizarea legăturilor generale. Cu toate acestea, tensiunile militare persistă, legăturile militare la nivel înalt fiind întrerupte de la vizita fostului președinte al Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi în Taiwan în august 2022, ceea ce a provocat exerciții militare fără precedent ale Armatei Populare de Eliberare.

În pofida asigurărilor privind discuțiile la nivel de politici între China și secretarul apărării Lloyd Austin, absența unui înlocuitor pentru ministrul demis al apărării Li Shangfu generează îngrijorări cu privire la potențiale erori de comunicare care ar putea escalada conflictele din Marea Chinei de Sud.

Incidentul se adaugă la lista tot mai mare de confruntări dintre SUA și China, ambele națiuni publicând în octombrie înregistrări video, fiecare dintre ele susținând acțiuni provocatoare ale ambarcațiunilor militare în apele contestate.