28.5 C
București
joi, 21 septembrie 2023 - 15:57
No menu items!

Naufragiul din Lampedusa: Peste 130 de morţi şi 200 de dispăruţi. Italia decretă zi de doliu naţional

spot_img

Naufragiul din Lampedusa: Peste 130 de morţi şi 200 de dispăruţi. Italia decretă zi de doliu naţional

În Lampedusa, Sicilia, a avut loc joi cea mai gravă tragedie a imigraţiei din ultimii ani, când peste 130 de migranţi și-au pierdut viața şi alţi 200 sunt daţi dispăruţi în urma naufragiului unei ambarcaţiuni în apropiere de mica insulă siciliană. Italia a decretat pentru vineri zi de doliu naţional în memoria victimelor naufragiului.

Nava, care transporta între 450 şi 500 de imigranţi, a luat foc în momentul în care pasagerii, în mare parte imigranţi somalezi, au aprins focul ca semnal de alarmă, după care s-a scufundat, a anunţat primarul insulei Lampedusa, Giusi Nicolini, pentru postul de ştiri Sky TG24.

Potrivit autorităţilor italiene, nava ar fi plecat din Libia, iar majoritatea imigranţilor ar proveni din Somalia şi Eritreea.

Nu mai este loc nici pentru vii, nici pentru morţi”, a declarat, bulversată, Nicolini. Este o oroare, o oroare: aduc încontinuu corpuri”.

Cel puţin 40 de noi cadavre au fost descoperite de către scafandrii pazei de coastă, înăuntrul şi în jurul ambarcaţiunii care se află răsturnată la o adâncime de 40 de metri. Presa vorbea de o sută de corpuri dintre care multe de femei şi copii, ridicând bilanţul anterior de 93 de morţi.

Migrants die off Italy

În port sunt aliniate corpurile, învelite în saci mortuari verzi. Din lipsă de loc, acestea au fost apoi transportate într-un hangar din aeroportul insulei.

Premierul Enrico Letta, invitat joi de primarul insulei să se deplaseze la Lampedusa „pentru a număra morţii”, urmăreşte cu atenţie situaţia, de la Roma, de la sediul guvernului italian, Palatul Chigi, şi a decretat vineri o zi de doliu naţional pentru victimele acestei tragedii, informează Cotidianul „Il Mattino” din Napoli.

„Suntem toţi dezarmaţi în faţa acestei tragedii”, titrează „La Stampa” din Torino, care scrie că politica italiană, tulburată în ultimele zile de numeroase polemici, „s-a oprit şi ea în faţa acestei drame”. Toate conferinţele de presă şi reuniunile politice programate vineri au fost anulate.

Şeful statului italian, Giorgio Napolitano, a vorbit despre un „masacru al nevinovaţilor”. Insula a fost vizitată joi şi de preşedinta Camerei Deputaţilor, Laura Boldrini, iar ministrul integrării, doamna Cecile Kyenge, a anunţat că se va deplasa la Lampedusa duminică pentru a le mulţumi locuitorilor insulei pentru modul „plin de demnitate” în care au reacţionat la această nouă dramă a imigraţiei clandestine.

C.A.